Нова дума

Искам да получа шанс за нормален живот и да отгледам детето си

Искам да получа шанс за нормален живот и да отгледам детето си

3 март 2016

Здравейте, драга редакция!

Миналата година попаднах на една публикация във Вашия вестник от 2013 г. със заглавие „Животоспасяваща солидарност в действие”. В нея разказвате за помощта, която един млад българин – Александър Цолов, е получил от сънародници от групата  Ayúdame a Vivir, с координатор Райна Петкова. Тази публикация изключително много ме развълнува, пробуди в мен възхищение, че има такива хора с големи сърца, готови да оказват помощ и ми вдъхна надежда и вяра, че и аз мога да заживея нормален живот и ще мога да отгледам детето си.

Казвам се Марина Янкова, на 32 години, семейна с едно дете на 5 години. Живея и работя в София, имам стаж над 10 години, осигурена съм за всички осигурителни случаи, включително редовни здравни осигуровки. Освен трудово възнаграждение, получавам и инвалидна пенсия, тъй като съм инвалидизирана поради заболяването ми – бъбречна недостатъчност. От м. октомври 2014 г. три пъти седмично ходя на хемодиализа и от есента на 2015 г. съм включена в списъците на нуждаещите се от бъбречна трансплантация. За съжаление, шансът да ми бъде направена такава в България е почти нулев, като се има предвид големия брой чакащи и единичните случаи на донорство.

След като потърсих в интернет информация за възможностите за трансплантация в Испания, която е водеща държава в това отношение, се убедих, че това е единствената ми възможност за нов живот.

Обръщам се към Вас с молба за съдействие и информация, при положение, че съпругът ми започне работа в Испания и след установяването му там, отидем при него аз и детето ни:

- По какъв начин и срещу представяне на какви документи, след пристигането ми, мога да бъда записана за извършване на жизненонеобходимата ми редовна хемодиализа, респ. да бъда включена в списъците за трансплантация;

- Мога ли да ползвам здравните  осигуровки, които имам в Република България, която е член на Европейския съюз;

- Мога ли да ползвам осигуровките на съпруга ми, като работещ в Испания, и ако е възможно това, след какъв период от време;

- Задължително ли е аз да имам осигуровки в Испания като работеща или самоосигуряваща се?

Уверявам Ви, че настоящето писмо изпращам единствено с цел и надежда за разрешаване на здравословния ми проблем. Готова съм да направя всичко необходимо, за да получа шанс за нов нормален живот и да отгледам детето си.

Надявам се на разбиране и съдействие от Ваша страна, за което предварително Ви благодаря и Ви моля за отговор с необходимата ми информация.

С уважение,

Марина Янкова

 

 

Отговорите на въпросите са публикувани в брой 550 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: