Нова дума

Защо не се признават за стаж в България помощите над 52 години от Испания

zoom Защо не се признават за стаж в България помощите над 52 години от Испания

7 ноември 2019

Доста българи над 55 години доскоро (а вече и над 52 години), работили в Испания, получават субсидия за безработни за тази категория. Върху сумата се удържат осигуровки за пенсия. Те обаче се признават за стаж само тук, но не и в друга държава от ЕС. Въпросът „защо“ е намирал отговор на страниците на вестника ни няколко пъти, както и по време на информационните срещи с експерти, които организирахме в Мадрид, Фуенлабрада, Барселона и Торехон де Ардос. Тъй като във Фейсбук има много подвеждаща информация по темата и дори бенефциентите българи биват призовавани да се включат в колективни искове срещу НОИ, предлагаме на вашето внимание единствената информация от източника – експертите на българския осигурителен институт:

Когато едно лице подаде заявление за отпускане на пенсия по българското законодателство и посочи, че има осигурителни периоди, завършени по законодателството на държава-членка, удостоверяването на тези осигурителни периоди се извършва чрез утвърден формуляр, който се разменя само между осигурителните институции на двете държави-членки. В този формуляр съответната осигурителна институция посочва продължителността на осигурителни периоди, които конкретното лице е придобило по нейното законодателство. Някои осигурителни институции на държави-членки, в това число и на Испания, посочват периодите, които са придобити от лицето по нейното законодателство за преценка право на пенсия и тези, които са придобити само за изчисляване размера на пенсията. Тези периоди могат да са с еднаква продължителност и да се припокриват по време, а може да са и с различна продължителност и съответно да не съвпадат по време. Преценката за това кои осигурителни периоди се удостоверяват за преценка право на пенсия и кои само за изчисляване размера на пенсията, какъвто е случаят с предпенсионните обезщетения по испанското законодателство, се извършва от осигурителната институция на държавата, по чието законодателство са придобити въз основа на нейното национално законодателство.

 

Пълният текст е публикуван в брой 637 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Prof.YKirilov 21/11/2019

  Kum Refakzija,Kim novata redaktorka,publikuva te materializar me mnogo polezni Za emigrante me publikuva kulturni subitija otro zivota na Utvurdeni kulturni i nauchni Asoziazii.Suvetite dadeni otnosno,stazove,documento i Dr..Imigrantite mogat da vzemat otro Ispanski Instituciones po-aktualni i po-verni.


 2. Монклер 23/11/2019

  Егати неграмотника и се пише професор. Нищо не ти се разбира кво пишеш/ю. Айде скрий се в нафталина и не се показвай повече.


 3. Prof.YKirilov 23/11/2019

  Njama da vlizum v polémica v prostashkija komentirat na Monkler


 4. Славчо 22/02/2020

  Професоре, ако наистина си такъв, за какъвто се представяш, защо не пишеш на кирилица


 5. bobi67ples 26/03/2020

  Здравеите
  Някои може ли да ме информира дали в ИНЕМ признават 2 те години стаж от казармата от България за помощи над 52 години. В момента чакам за Е205 от БГ за потвърждаване на стажа, но преди да изпратя документите в ИНЕМА ми казаха че в Испания не признавали стажа от сервисио милитар. Благодаря


 6. НОВА ДУМА 27/03/2020

  Здравейте, Боби! Трябва да имате минимум 15 г. трудов стаж между България и Испания, от които поне 6 да сте се осигурявали срещу безработица. Българският стаж се доказва с формуляр U1, който се изисква по служебен път. Това е удостоверение за социалноосигурителни периоди, които да бъдат взети под внимание при изчисление на обезщетения за безработица. Когато подавате документи за помощи над 52 г., вие само указвате, че имате стаж в друга държава от ЕС. Двете институции - НОИ и SEPE, помежду си уточняват вашия стаж, така че трябва да изчакате отговора от тях. При въпроси, може да се обърнете към НОИ в България: тел. +359 2 902 0506 Поздрави и успех!