Нова дума

Споразумение за продължаване на плана PREPARA

21 септември 2017

На 18 септември Министерството на заетостта и представителите на всички автономни области постигнаха споразумение за „вдигане на блокажа“ на продължаването на плана PREPARA, според който се отпускат помощи от 400-450 евро за безработни без никакви доходи.

Новото издание на плана ще има срок от 8 месеца – от 15 август, когато приключи действието на последния план (със задна дата), до април 2018 година, а не 6 месеца, както беше досега. Това означава, че ако безработен бъде одобрен примерно на 30 април догодина, той ще получава помощта до октомври.

Две бяха причините за досегашното блокирането на PREPARA: официално регистрираните безработни са под 18% от активното население (тази беше долната граница на безработицата, над която се реши да се отпуска помощта); а от друга страна  Конституционният съд обяви за незаконно централизираното отпускане на сумите.

Според постигнатото споразумение, автономните области натоварват чрез административно поръчение Министерството на заетостта да ръководи новото издание на програмата PREPARA.

Краят на 8-месечния срок ще съвпадне и с финала на Плана за съживяване на заетостта – последната от всички извънредни програми, приети по време на кризата.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: