Нова дума

Субсидия за безработни без необходимия осигурителен стаж за паро

zoom Субсидия за безработни без необходимия осигурителен стаж за паро

21 септември 2017

Безработните, които не покриват необходимия осигурителен минимум за получаване на контрибутивно обезщетение (1 година стаж за 4 месеца паро), също имат право на парична помощ. Какви са изискванията на обществената служа по заетост SEPE, за получаването на тази субсидия?

За да получите помощта, която на испански се нарича subsidio de desempleo por cotización insuficiente para prestación contributiva, трябва да сте регистрирани като безработни. Регистрацията в Бюрото по труда трябва да е направена до 15 дни, след като е прекратен трудовият ви договор и сте останали без работа, и да продължава през цялото време, през което получавате паричното обезщетение. Задължително е също да сте подписали и да спазвате изискванията на ангажимент за активност (compromiso de actividad).

Както споменахме, изискването за контрибутивно обезщетение за безработица е минимум 1 година осигурителен стаж, който дава право на 4 месеца паро. Когато обаче стажът не достига, за получаване на тази парична помощ са необходими минимум 3 месеца платени осигуровки по общия режим, ако лицето има семейни отговорности, или 6 месеца, ако няма. Размерът на доходите ви – от каквото и да е естество, – не трябва да надвишава 75% от минималната работна заплата (за 2017 г. тя е 707,70 евро, а 75% от нея са 530,78 евро).

Добре е да имате предвид:

Изискванията за получаване на тази субсидия трябва да са изпълнени към момента на възникване на правото, да са валидни в деня на подаване на молбата за отпускането й или продължаването й, както и през цялото време на получаване на паричната помощ.

Ако не отговаряте на условията за липса на доходи или за семейни отговорности, може да поискате субсидията в рамките на 1 година от датата, от която сте безработни, ако докажете, че има промяна в положението ви и вече отговаряте на условията. Парите ще бъдат отпуснати от деня след подаване на молбата. 

 

Пълният текст е публикуван в брой 588 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: