Нова дума

Субсидия за безработни Programa de Activación para el Empleo

zoom Субсидия за безработни Programa de Activación para el Empleo

18 май 2017

Здравейте, драга редакция.

Благодаря ви за новината за променените условия за помощта PAE, която публикувахте в миналия брой. Бих искала да ви помоля да припомните основните изисквания за тази помощ и кой има право да я получава. Смятам, че информацията ще бъде от полза на много сънародници в Испания.

Благодаря ви предварително!
Симеонова

 

Ако сте безработно лице и сте изчерпали парото, субсидиите или помощите по план PREPARA и нямате право на никакъв друг вид парични обезщетения, отпускани от испанското Бюро по труда, може да кандидатствате за Programa de Activación para el Empleo (PAE), ако отговаряте на изискванията, с които ще ви запознаем по-долу.

Тази субсидия е извънредна, специфична и е с временен характер, като е насочена към дълговременните безработни, които спазват политиките за активно търсене на работа и трудовото посредничество, предлагани от Servicios Públicos de Empleo (SEPE). Основната цел е повишаване на възможностите за връщане на пазара на труда, като се предлага и парична помощ, която е свързана с активно участие в споменатите политики, предлагани от бюрата по труда.

Срокът на програмата PAE бе удължен с решение на испанското правителство и за нея може да се кандидатства между 1 май 2017 г. и 30 април 2018 г. Безработните трябва да си вземат предварително час по интернет на адрес www.sepe.es или на телефон 901 010 210 и да представи в бюрото по труда по местоживеене официалния модел на молбата за включване в програмата.

Едно лице може да бъде бенефициент на програмата само веднъж.

ИЗИСКВАНИЯ

Безработните лица могат да бъдат включени в Programa de Activación para el Empleo само ако към датата на подаване на молбата отговарят на следните условия:

• Да е изминал поне 1 месец (преди изискването беше 6 месеца) от изчерпването на която и да е помощ, субсидия или обезщетение за безработни.

Не се счита за изчерпване на паричната помощ прекъсването й в следствие на нарушение от страна на бенефициента и наложена санкция за това.

• Да са записани като търсещи работа в SEPE към дата 1 май 2017 г. или да сте били такива към 1 декември 2014 г. или 1 април 2016 г. Това изискване ще се счита за изпълнено в случаите, когато към тези дати работникът не е регистриран като безработен, защото регистрацията е прекъсната заради сключването на трудов договор с продължителност по-малко от 90 дни.

 

Пълният текст е публикуван в брой 580 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Petkova 18/11/2017

    Kak stoqt neshtata, ako nikoga ne sum osigurqvana,a otgovarqm na vsichki usloviq.
    Blagodarq....