Нова дума

Субсидии за безработни над 45 години без семейни отговорности

zoom Субсидии за безработни над 45 години без семейни отговорности

20 април 2017

Една от най-масовите неконтрибутивни помощи, които отпуска испанската държава, е тази за безработни над 45 години. Тя се нарича Subsidio dirigido a personas trabajadoras que han agotado la prestación contributiva, tienen 45 años o más y no tienen responsabilidades familiares a su cargo – помощ, насочена към лица, които са изчерпали обезщетението си за безработица, навършили са 45 години и нямат семейни задължения. Изискванията са следните:

- Лицето да е безработно;

- Да е вписано в бюрото по труда като търсещо работа в продължение на 1 месец след изчерпването на парото и да не е отхвърляло подходяща оферта за работа или участие в квалификационни курсове. Регистрацията като безработно лице трябва да се поддържа по време на целия период на получаване на субсидията;

- Да подпише и спазва изискванията на ангажимент за активност (Compromiso de Actividad);

- Да е получавало контрибутивно обезщетение за безработица (паро) и да го е изчерпало;

- Да е навършило 45 години към датата на изчерпване на горното обезщетение;

- Всичките му месечни доходи да не надхвърлят 75 % от минималната работна заплата (Salario Mínimo Interprofesional, която за 2017 г. е в размер на 707,70 евро, а 75% от нея е 530,78 евро). Доходите се изчисляват нето или бруто, според източника им. Ако са от бизнес, свободна професия, артистична дейност, животновъдството или селско стопанство, се изчисляват като разлика между приходите и разходите, необходими за осъществяване на дейността. Капиталовите печалби се изчисляват като разлика между печалбите и загубите.

Изискванията за получаване на помощта трябва да са изпълнени към момента на подаване на документите, като не трябва да се променят през целия период на получаване на субсидията.

 

Пълният текст е публикуван в брой 578 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Radoslav 29/04/2017

  Palni gluposti tova bese predi 10 godini .Az Sam na 53 gog. Parvo gi dignaxa na 52 god. Sega sa na 55 god. Zasto lajete xorata


 2. Dimitrova 02/05/2017

  Mnogo ot materialite,koito publikuvate,na tazi gospoza,E.Slavcheva,sa
  nekompetentni i podvezdat horata.
  V-ka, vzemete ispanski advokat,ako iskate da pomognete na horata.


 3. Соня 03/05/2017

  Много сте заблудени, че испански адвокат разбира нещата. Имам десетки познати, включително и аз, които сме много доволни от Елица Славчева. Ма нали ние българите все сме най-най и вечно трябва да плюваме.


 4. Соня 04/05/2017

  Радослав, прочетете добре преди да се изказвате неподготвен. Става дума за помощи над 45 г. които са различни от тези за над 55 г. Информацията е абсолютно актуална, както миналата седмица беше и за другите помощи. Имайте смелостта да се извините заради глупавия си коментар


 5. Dimitrov 10/05/2017

  Sonja,komentara vi e glupav,che ispanskite advokati sa negramotni.


 6. Соня 15/05/2017

  Dimitrov, явно неграмотният сте вие, защото не може да четете. Никъде в коментара си не казвам това, което вие твърдите, че съм казала за испанските адвокати. Но да, от попит знам, че когато става дума за прилагане на регламенти между България и Испания, по-добре да се обърна към г-ж Славчева или към български адвокат, практикуващ тук.


 7. Dimitrova 18/05/2017

  Sonja,verojatno pod tova ime se krie ,E.Slavcheva.Horata ot Posolstvoto sa si v Bulgaria,nezavisimo,che sa v Ispanija.Te ne se sbluskvat s realnite trudnosti na imigrantite v Ispanija i ne mogat da sluzaqt s suvati.Komentarite i suvetite,moze vseki imigrant,da namweri na saita na Socialnoto Ministerstvo,razbira se ,che za predpochita ne e ispanski advokat,tui kato poznava aktualnite programi i vuzmoznostite za poluchavaneto im,kolkoto edno lize raboteshto v Bulgarskoto Posolstvo.
  Che Sonja SUVETITE VI SA GLUPAVI.


 8. Соня 01/06/2017

  Напълно реална съм и за разлика от вас - ту сте Димитров, ту Димитрова, - не страдам от раздвоение на личността. Явно не може да приемете мнение, различно от вашето, базиращо се на личен опит. Живи и здрави! Имайте предвид обаче, че обидите в интернет подлежат на съдебно преследване, така че внимавайте как и кого обиждате, защото не може да останете анонимен (анонимна), колкото и да ви се иска.


 9. Emil4o 01/06/2017

  Dimitrov/a - скрито негативно тролче което се подвизава в коментарите на сайта под различни имена но по начина на писане и неграмонтото използване на латиница всеки може да разбере кой е. На много от местата е с истинското си име. Просто се вгледайте по-внимателно...


 10. Dimitrov 05/06/2017

  Sonja,ot radvoenie na lichnostta strada te vie ,a naverno i slaboumie,Di-
  mitrova e mojata supruga,no vie vizdate edna lichnost.Suprugata mi sle-
  dva Pravo v Ispania i e posledna godina.
  Komentara za nekompetentnost e otpraven ot Radoslav,a ne ot nas.
  Njama da otgovarjame na Emil4o,zashtoto e edno i susshto /Sonja/Emil4o.
  A otnosno nas pozelavame na nashite sunarodnizi kompetentna pomosh v Oficina de Extranjeria,po mestoziveene.


 11. Василев 09/06/2017

  Oficina de Extranjeria отдавна не е правилната дестинация за хора от Европейския съюз, каквито сме ние българите. Друг е въпросът, че някои хора избиват комплекси и са свикнали цял живот някой да ги води за въчичка. Живи и здрави!


 12. Dimitrov 13/06/2017

  Vasilev,ne podvezdaite horata taka.