Нова дума

Поръчваме по интернет документ U006, даващ информация за членовете на семейството ни, които живеят в България

Поръчваме по интернет документ U006, даващ информация за членовете на семейството ни, които живеят в България

27 ноември 2014

Ако семейството ви или член от него живее в България, за да получите парично обезщетение за безработица, семейна помощ или някой от другите типове субсидии в Испания, задължително трябва да предоставите тази информация на компетентните власти.

Това става единствено с европейския документ U006, който се издава от Националния осигурителен институт (НОИ) в България – дирекция „Европейски регламенти и международни договори” (Д”ЕРМД”) при Централното управление на института. Процедурата се нарича: предоставяне на информация за членовете на семейството при кандидатстване за обезщетения за безработица в друга държава-членка на ЕС.

Официално със структуриран електронен документ (СЕД) U006, издаван от Република България, лицата получават информация за членовете на семейството си, която е от значение за преценка правото на парично обезщетение за безработица в съответната друга държава от ЕС, ЕИП или Швейцария.

За да получите документа, може да се обърнете към всяко от териториалните поделения на НОИ или към дирекция „Европейски регламенти и международни договори” при Централно управление на института. Преди това обаче трябва да се подаде в писмена форма документ, наречен „Заявление за предоставяне на информация от Република България за друга държава-членка на ЕС за членовете на семейството на безработно лице със СЕД U006”. НОИ предлага възможността това заявление да се изпрати по електронен път или чрез пощенски оператор.

Това, което трябва да направите, ако сте решили да използвате най-бързия начин – интернет, е да свалите документа от сайта на НОИ – www.noi.bg, от раздела „Формуляри” в дясно. Трябва да изберете опцията „Формуляри и образци по регламенти”, след това: „Заявления, във връзка с преценка правото на парични обезщетения за безработица по Регламент № 883/2004 и Регламент № 987/2009” и от шестте документа да свалите третия – „Заявление за предоставяне на информация за членовете на семейството”.

 

Пълният текст е публикуван в брой 518 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Toni 30/11/2014

    Veche polzvah taq usluga. Vyrshi rabota. Oshte poveche che ot inem me izchakaha da mi go pratqta za da dokaja che izdarzham dyahterq si v bg.


  2. ГЕОРГИ 31/05/2019

    Само, че във сайта на НОИ са се погрижили да го заровят в някаква измислена секция ... но все пак го намерих ... ясно защо от 3++ месеца чакам СЕД U006 , а срокът за получаване е 1 месец от датата на изпращане ... местното ТП на НОИ никога не ме е питало за данните на родителите ми ... а твърдяха, че документа бил изискан служебно ... хахаха ебахти лъжливите гнусни мангали ....