Нова дума

Подновяват субсидията, която могат да получават безработните под 45 г. след края на обезщетението

Подновяват субсидията, която могат да получават безработните под 45 г. след края на обезщетението

18 септември 2014

Последната помощ от SEPE, на която дълговременните безработни, непопадащи в категориите над 45 год. и над 55 год., могат да получават, е Plan Prepara.

Преди месец испанското правителство прие решение, с което удължава отпускането на тези субсидии по програмата за преквалификация Prepara. Както и преди, условието за отпадането й е безработицата в Испания да падне по 20%, което за момента не се случва.

Помощта се отпуска за 6 месеца в размер на 400 евро или на 450 евро на тези, които са регистрирани повече от 1 година в Бюрата по труда и са изчерпали обезщетението си за безработица. Според последните статистически данни в ситуацията на продължително безработни в Испания са 2 590 050 души. От всичките 5,6 млн. безработни пък само 1,8 млн. получават някакъв тип субсидии.

Тежко е положението при хората, които повече от 3 години не могат да намерят работа – броят им е нараснал с 22,5% в сравнение с миналата година и е достигнал 1,27 млн. души.

Тъй като тази помощ не е много популярна, а и служителите в Бюрата по труда понякога умишлено спестяват информацията, че имаме право на нея, припомняме условията за кандидатстване.

Какво представлява Plan Prepara

Това е помощ за дълговременните безработни, която дава възможности за прилагането на активни политики за заетост към хората, изчерпали своите обезщетения за безработица, чрез предоставянето на финансова помощ за реализирането им. Целта на тази месечна субсидия е да насърчи търсенето на работа и участието на безработните в курсове за професионална преквалификация. Plan Prepara се подновява автоматично на всеки 6 месеца, докато безработицата в страната не падне под 20%.

В момента програмата е насочена към хората, които нямат трудова заетост, изчерпали са контрибутивната помощ (парото) или някаква субсидия, и нямат право на друга, имат семейни отговорности или пък са регистрирани в бюрата по труда от дълго време.

 

Пълният текст е публикуван в брой 513 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: