Нова дума

Помощи за безработни с деца

12 юни 2014

Помощта за безработни, позната като Ayuda Familiar (но с реално наименование Subsidio por desempleo con responsabilidades familiares por agotamiento de la prestación contributiva), се дава на лица, които са изчерпали обезщетението си за безработица (paro) и имат семейни задължения (женени са или с непълнолетни деца). Размерът на тази субсидия през 2014 г. е 426 евро месечно, а изискванията за получаване са следните:

- Кандидатстващият да е безработен.

- Да поддържа регистрацията си в бюрото по труда най-малко един месец след като е престанал да получава обезщетение за безработица, да не е отхвърлял предложена подходяща оферта, да не е отказвал да участва в курсове, професионално обучение или преквалификация след изтичането на периода, в който е получавало контрибутивна помощ (paro).

- Да подпише и спазва Compromiso de Actividad (ангажимент за активност – това е документ, с който безработният се задължава да си търси активно работа, както и да присъства на разяснителни срещи в Бюрото по труда, на семинари, курсове, обучения).

- Да няма доходи от какъвто и да е произход, които да надвишават 75% от минималната работна заплата, включително и допълнителните плащания. В случай на семейство или двойка с дете, е достатъчно родителите да живеят в едно и също жилище, за да се вземат предвид доходите и на двамата. Ако нямат дете, трябва да имат сключен брак.

- Да е изчерпал обезщетението си за безработица (paro).

- Да има семейни задължения, което означава да издържа деца под 16 години, деца с увреждания, независимо на каква възраст, или осиновени младежи до 18 години.

Ако лицето няма деца, като семейно задължение се счита само съпруг/а, с който/която има сключен брак. Регистрираните като pareja de hecho, които нямат деца, нямат право на тази помощ.

 

Пълният текст е публикуван в брой 507 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. iskra rizova 16/06/2014

    zdraveite da poptam moje li taq auda za lica dosega ne sa raboteli s tr ;dogovor i imat deca ili dete s ovrejdenq i da dopalnq jiveq na semeini nachila predvaritelno blagodarq


  2. НОВА ДУМА 17/06/2014

    Здравейте! Тази субсидия е за хора, които са имали право на обезщетение за безработица и след това са го изчерпали. (Това означава, че преди са имали трудов договор, който е бил прекратен, и те са останали без работа.) Вие може да попитате във вашето кметство за друг тип помощи, които се отпускат от автономната област, в която живеете, както и в Seguridad Social дали детето/децата с увреждания има/т право на някакъв вид финанова подкрепа. Поздрави!