Нова дума

Парична помощ за безработни без необходимия осигурителен стаж за паро

9 януари 2014

Безработните, които не покриват необходимия осигурителен минимум за получаване на контрибутивно обезщетение (1 година стаж за 4 месеца паро), също имат право на парична помощ. Какви са изискванията на SEPE – обществената служа по заетост, за получаването на тази субсидия?
За да получите помощта, трябва да сте регистрирани като безработни. Регистрацията в Бюрото по труда трябва да е направена до 15 дни, след като е прекратен трудовият ви договор и сте останали без работа, и да продължава през цялото време, през което получавате паричното обезщетение. Задължително е също да сте подписали и да спазвате изискванията на ангажимент за активност (compromiso de actividad).

Изискването за контрибутивно обезщетение за безработица е минимум 1 година осигурителен стаж, който дава право на 4 месеца паро. Когато обаче стажът не достига, за получаване на тази парична помощ са необходими минимум 3 месеца платени осигуровки по общия режим, ако лицето има семейни отговорности, или 6 месеца, ако няма. Размерът на доходите ви – от каквото и да е естество – не трябва да надвишава 75% от минималната работна заплата (за 2014 г. тя е 645,3 евро).

 

Пълният текст е публикуван в брой 496 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. veska 28/05/2014

  mnogo ste ni nujni i vi viarvame za koeto vi blagodarim iskame da se abonirame ama ne rabotim i e mnogo trudno


 2. Pavlova 29/08/2014

  60 годишна, стаж в Испания 6м 8дни( стажът е с прекъсване) -на какви субсидии или паро имам право, ако не ми продължат договора?Предварително благодаря за вниманието!


 3. НОВА ДУМА 04/09/2014

  Здравейте, г-жо Павлова!
  Не става ясно осигуровките ви в коя сфера са - дали като домашна помощница или по общия режим. Когато останете без работа и се регистрирате на борсата, ще ви отговорят дали имате право на помощи. С този трудов стаж - дори да е по общия режим, нямате право на паро.


 4. Petya 12/09/2014

  zdraveite,imam 270 rabotni dni sled paro ,v momenta bezrabotna ot mai mesec.rabotila sam na pole i sega mi kazvat che nqmam pravo na nikakvi pomoshti ,registrirala sam se v inem vednaga sled prikluchvane na dogovorat mi.i veche chetiri meseca sam bezrabotna i bez pravo na pomosht


 5. Нели 21/07/2020

  Эдр. Сега ми отпуснаха паро эа 8мес , 70%, 24,89 еуро. ако преэ тоэи отида да работя с ЕТТ, няколко дни, по няколко часа, как се прекъсва парото и след края на договора какво трябва да направя? Благодаря