Нова дума

Помощ за дълговременни безработни – Plan PREPARA

Помощ за дълговременни безработни – Plan PREPARA

17 октомври 2013

Испанското правителство продължи през август своя план за помощи за дълговременни безработни. Припомняме, че според решение от началото на 2013 г. Plan PREPARA се подновява автоматично на всеки 6 месеца, докато безработицата в страната не падне под 20%.

Тези помощи – 450 евро месечно за продължително безработни със семейни задължения, и 400 евро за останалите, се отпускат за период от 6 месеца. Под внимание в някои случаи се взимат дори доходите на родителите, когато се преценява дали безработният отговаря на изискванията, за да може да получава парите. 

За да се възползват от Plan PREPARA, кандидатите трябва да са регистрирани като търсещи работа в бюрото по труда и да нямат месечни доходи, надвишаващи 75% от минималната работна заплата (481 евро). Смята се, че кандидатите със семейни отговорности отговарят на условията, когато парите, които влизат месечно в дома, разделени според броя на членовете на семейството, не са повече от 481 евро на човек.

Ето подробности за самата програма за професионална преквалификация PREPARA и за това кой и как може да кандидатства:

Планът е насочен към хора, които са изчерпали обезщетенията си за безработица. Целта му е да защити застрашените от изпадане от пазара на труда, като бенефициентите получават индивидуални консултации и насоки за търсене на работа и преквалификация.

- Дълговременни безработни са тези, които са без работа повече от 12 месеца в последната година и половина или безработни със семейни отговорности,

- За да се определи дали даден кандидат отговаря на условията, се вземат предвид не само неговите доходи, но и тези на членовете на семейството му. Ако живее с родителите си, техните доходи също се изчисляват.

- Задължително кандидатът трябва да докаже, че преди да подаде молбата за включване в Plan PREPARA активно си е търсил работа в продължение най-малко на 30 дни, считано от датата на изчерпване на обезщетението или субсидията си. Това е основно задължение и докато бенефициентът участва в програмата и от него зависи продължаването й.

 

Пълният текст е публикуван в брой 490 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. kamer 18/11/2013

    imam dete i az sam bezrabotna majat mi rabotini az moga li da poluchavam tezi pomoshti...


  2. Жорко 20/11/2013

    Най-добре е да попиташ в SEPE дали отговаряш на изискванията за получаването й. Иначе има помощи, които се отпускат от Автономната област - може да потърсиш информация в кметството.