Нова дума

Контрол над безработните с обезщетения и помощи

Контрол над безработните с обезщетения и помощи

6 юли 2012

„В Испания трябва да си променим манталитета и всички заедно да изкореним начините на действие, присъщи на сивата икономика – да не плащаме данъци, да получаваме обезщетения, които не трябва да се получават, да възлагаме работа на служители, които не са регистрирани в социалното осигуряване...” Думите на вицеприемира Сорая Саенс де Сантамария са отпреди няколко дни.

[ Още ]

Испанско „паро” у нас

29 юни 2012

Често ни питат може ли да се получава в България обезщетение за безработица, което сме придобили в Испания. Краткият отговор е – да, за срок от 3 месеца (максимум 6 месеца), след като се премине определена процедура. Подробности научаваме от съветника по трудови и социални въпроси към посолството в Мадрид Раймонд Сапарев: „Съгласно чл. 64, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 883/2004, напълно безработно лице, което отговаря на изискванията на законодателството на компетентната държава-членка (ДЧ) за получаване на обезщетения за безработица (ПОБ) и което отиде в друга държава-членка (вкл. България), за да търси работа там, запазва правото си на ПОБ при следните условия и в следните граници...

[ Още ]

Колко „паро” ще получавам?

Колко „паро” ще получавам?

23 март 2012

Когато някой е застрашен да остане без работа, първия въпрос, който си задава, е: „Колко „паро” ще получавам”. Дори и да не сте сред тях, добре е да бъдете осведомени за обезщетението за безработица (т.нар. „паро”).

[ Още ]

Помощи за безработните над 45 години

16 март 2012

За безработните над 45 години в Испания има два вида помощи - в зависимост от това дали са изчерпали 24-месечно обезщетение за безработица или са без семейни задължения и също вече не получават паро.

[ Още ]

Помощи за трайно безработните

Помощи за трайно безработните

8 март 2012

RAI (Renta Activa de Inserción) се нарича финансовата помощ, предвидена за някои категории безработни при определени условия – инвалиди, пострадали от домашно насилие или трайно безработни, които са навършили 45-годишна възраст.

[ Още ]