Нова дума

„Провиненията” на безработните

„Провиненията” на безработните

6 декември 2012

Към края на октомври т. г. 2,84 милиона безработни в Испания са получавали някакъв вид обезщетение или помощ от държавата. По-голямата част от тях – 1,37 милиона, са взимали т.нар. „паро”, а останалите – субсидия (1,23 милиона), RAI (133 хиляди), помощ за...

[ Още ]

Колко „паро” ще получавам?

29 ноември 2012

Когато някой е застрашен да остане без работа, едни от първите въпроси, които си задава, е: „Колко „паро” ще получавам”. Ако и вие се питате това или просто искате да сте добре осведомени за обезщетението за безработица (т.нар. „паро”), не пропускайте тази информация.

[ Още ]

Обезщетение за безработица и пътуване в чужбина

Обезщетение за безработица и пътуване в чужбина

29 ноември 2012

Все по-често читатели на „Нова дума” ни задават въпроси, подобни на формулирания от Татяна Златева в уеб страницата ни www.novaduma.com. Мога ли да пътувам в чужбина, докато получавам обезщетение за безработица? Отговорът е: да, но само с официално разрешение и за не повече от 15 календарни дни на година. На практика това е нещо като „платена отпуска”, докато получаваме контрибутивно обезщетение за безработица или каквато и да е помощ или субсидия.

[ Още ]

Пътувах до България и не ми дават RAI

1 ноември 2012

Здравейте! На 50 години съм и нямам работа. Записан съм в бюрото по труда, където ми подпечатват талона на всеки три месеца. Като стана година, подадох молба за помощ RAI. Какво беше разочарованието ми, когато получих отказ, защото съм пътувал до България. В писмото беше посочена и датата на завръщане, която е точна. Наистина си ходих до България за две седмици в края на лятото, но не знаех, че е проблем – нали не получавам паро! Правилно ли постъпват? С уважение, Николай Христов

[ Още ]

Колко време ще получавам „паро”?

Колко време ще получавам „паро”?

20 септември 2012

Въпрос на Василка Стефанова: Уважаема редакция! От три години работя в кухнята на един ресторант на половин заплата. Собственичката току-що ни каза, че ще го затваря или траспаса. Явно ще се ходи на „паро”... Искам да ви питам колко време ще получавам пари? Чух, че имало някакви промени.

[ Още ]