Нова дума

За записване на новородено в Испания, за формуляр S1, за възстановяване на здравни права в България, вадене на NIE и др.

21 февруари 2019

Читателските питания към екипа на „Нова дума” са всекидневни. Темите винаги са различни, а подготвените от нас отговори, без претенции за изчерпателност, са основани на действащи в момента нормативни документи и могат да насочат българите в Испания как да решат своя проблем или как да реагират най-добре в дадена ситуация. Публикуваме ги в рамките на рубриката "Нашите отговори на вашите въпроси". В този брой отговаряме на читатели, които се интересуват как се издава NIE на новопристигнал българин, какво е необходимо за записване на новородено в Испания, как се възстановят здравни права у нас и др.п.

Въпрос 1:

Здравейте!

Имам въпрос, който касае проблеми с презимето в документите за самоличност. Скоро ми предстои да родя в Испания и се интересувам как ще бъде правилно да кръстим детето! Ще съм ви благодарна, ако имате отговор по този въпрос.

Ирена Петрова

Въпрос 2:

Здравейте!

Със семейството ми ще се местим в Испания и ще вземе и родителите на единия от нас. Въпросът ми е, как стои въпроса със здравните услуги, които могат да ползват те в Испания, като пенсионери? Трябва ли да се вади някакъв документ от България преди това?

Другият ми въпрос е за училищата там – когато се записва дете от друга държава в испанско училище, дали назначават ресурсен учител, който да следи как се адаптира детето там, тъй като не говори съответния език? Ще съм ви изключително благодарна, ако ми отговорите!

Аз съм била преди в Испания, имам и личен лекар там, но вече от осем години не съм там и честно казано ми е доста объркано какво трябва да направим, като се върнем пак там. На първо време мъжът ми, с който нямаме брак ще работи на договор, като още преди осем години се бяхме регистрирали в полицията там и ни издадоха документ за пребиваване. Но сега като отидем пак, не знам дали пак трябва да ходим.

Трябва ли да легализирам и преведа акта за раждане на детето и/или да му вадя друг документ от България? 

Много се извинявам, че ви задавам толкова въпроси, но наистина ми трябва тази информация, а няма от кого да я получа.

Благодаря ви много за отговорите!

Поздрави!

Мариана Стефанова

Въпрос 3:

Здравейте! Пиша Ви относно възрастта за пенсиониране в Испания – не ми стана ясно дали ще се увеличава възрастта за пенсиониране на хора като мен, които са се пенсионирали предсрочно. През 2017 г. се пенсионирах предсрочно след навършване на 61 години. Съгласно конвениото, което имаме в нашата фирма,  трябва да работя по 3 месеца на година до навършване на 65 години. Направо се отчаях, че ще трябва да работя едва ли не до 67 г. Към момента имам 41 г. трудов стаж, от които 15 години в Испания и 26 г. в България. Ще Ви бъда много благодарна, ако ми отговорите.

Румяна Маринова

Въпрос 4:

Здравейте!

Как се възвръщат здравните права, ако се приберем в България след време?

Благодаря предварително за отговора!

Симеонов

Въпрос 5:

Здравейте!

Въпросът ми е как се вадят НИЕ и сертификата за новопристигнали в Испания граждани на ЕС – пенсионери?

Благодаря предварително!

Димитър

 

Отговорите са публикувани в брой 621 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: