Нова дума

Нови електронни услуги за домашните помощници

zoom Нови електронни услуги за домашните помощници

4 май 2017

Испанското Социално осигуряване разработи нови електронни услуги за работниците, включени в специалната система за домашните помощници в общия осигурителен режим. Те са свързани с регистрирането и отрегистрирането от нея (alta и baja), както и с някои промени на действия, отбелязани преди това в системата. Тези електронни услуги могат да бъдат направени както от работодателя или главата на семейството, в което ще работи домашният помощник, така и от самия работник, ако предоставя услугите си по-малко от 60 часа месечно, и когато е уговорил това с работодателите си. Необходимо е обаче лицата да имат дигитален сертификат или да са регистрирани с потребителско име и парола в сайта на Социалното осигуряване и да са получили т.нар. Cl@ve permanente. Ако достъпът до електронните услуги става с потребителско име и парола, за да се гарантира по-голяма сигурност, валидирането на документите се допълва чрез изпращането на SMS, съдържащ код, който трябва да се попълни в електронния формуляр. Изпращането на съобщението става на телефонния номер, който е оставен за контакт по време на регистрацията.

В тази статия Ви предлагаме подробности.

Включване в специалния режим на домашните помощници (Alta en el Sistema Especial para Empleados de Hogar)

Чрез тази електронна услуга, достъпна на сайта https://sede.seg-social.gob.es и рубриките Ciudadanos/Afiliación e Inscripción/Alta en Sistema Especial para Empleados de Hogar, може да се формализира регистрацията като помощник в домакинството.

В електронния формуляр трябва да се попълнят всички данни, свързани с трудовата дейност, която ще се упражнява, като лицето, което прави регистрацията, е задължено да предостави на Социалното осигуряване пълна и изчерпателна информация...

 

Пълният текст е публикуван в брой 579 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: