Нова дума

Велики четвъртък в Малага

Велики четвъртък в Малага

4 април 2013

Заредена с емоции от отминаващите празници, нашата читателка Галина Димитрова ни изпрати любопитна информация за тържествата на Велики Четвъртък в Малага. Снимките са от официалния профил във Фейсбук на кметството на града.

 

Велики четвъртък е четвъртият ден от Страстната Седмица с важна тежест относно целостта и възприемането на Великден като поставяне на Ново началото и жаждата за живот, като празник на победата над смъртта.

От този момент нататък християнската общност влиза в атмосфера на напрегнато очакване, водещо към и намиращо връхната си точка в Нощта на Пасха (Великден).

Католическият свят отбелязва грандиозно събитията около цялата Semana Santa, но в Малага Велики Четвъртък е наситен с емоции и на практика е най-важен по няколко причини: в празничното шествие излизат едни от братствата с най-дълбоки традиции като Mena, Esperanza, Misericordia; да участват в шествието пристигат легионери от Легионът на Испания, съсредоточен в Ронда (Малага), Виатор (Алмерия), Сеута и Мелия.

В 11:00 часа в Катедралния храм започва отбелязването на общото покаяние с множество изповедници на разположение на вярващите, ръководено от епископа на Малага Хесус Катала. Вечерта, в 18:00 часа, се отслужва една от службите с най-важно литургично значение: Възпоменание на Тайната вечеря, така също се споменават Св. Ап. Яков, Св. Йоан и Св. Мъченици.

По същото време на пристанището пристигна Корабът на Испанската флота Contramaestre Casado и легионерите от IV секция на Легиона (със седалище в Ронда) на борда, пред погледа на хиляди жители на Малага. Събитието бе ръководено от Сантяго Боливар – адмирал на флотата на испанската армада, на когото също отдадоха чест гражданските и военните органи на града. При пристигането адмирал Боливар направи преглед на войската. По-късно легионерите дефилираха с марш по централните улици на Малага към църквата Санто Доминго, сред възторжените възгласи на народа.

 

Пълният текст на Галина Димитрова е публикуван в брой 477 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: