Нова дума

Данъчно облагане на пенсионния план

19 декември 2019

Имаме спестени пари в план за пенсиониране. Поради различни причини се налага да ги изтеглим предварително. Как става това? Колко удържа Данъчната служба от нашите пари? Отговорите на тези въпроси и разясненията за различните варианти са на финансовите специалисти от HelpmyCash.

Ако изтеглим наведнъж целия капитал от пенсионния план, сумата ще се начисли за годината, в която са изтеглени парите и данъците стават доста високи. Тази опция не е за препоръчване, тъй като спестяванията се облагат като трудов доход.

По-удачният вариант е да се теглят пари периодично – всеки месец или на тримесечие, оставяйки в банката останалата част от пенсионния план, която може да се вземе по всяко време, ако желаем.

Има и смесена опция – част се изтегля като капитал, а друга част остава като периодичен доход.

Разбира се, съществува и т.нар. „свободен вариант“: теглим от сумата когато и колкото искаме.

Решението кой от тези варианти е най-изгоден, зависи от това какви са нашите разходи, колко данъци ще плащаме с всяка опция, или сумата, с която искаме да разполагаме всеки месец. Трябва отново да се подчертае, че изтеглянето на пенсионните планове е свързано с облагане, така че ако сумата се вземе наведнъж, данъците ще бъдат по-високи, отколкото ако ги теглим под формата на периодични доходи.

 

Пълният текст е публикуван в брой 640 на „Нова дума“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: