Нова дума

Пенсиониране след стаж при двама работодатели, предпенсиониране и как влияе майчинството на пенсията

7 ноември 2019

Въпрос:

Здравейте, драга редакция на вестник „Нова дума“!

Много мислех, но накрая се реших да споделя случилото се на моето семейство. От 17 години сме в Испания. Борихме се с много трудности. Срещахме и добри, и лоши испанци, но есе пак сме благодарни на държавата Испания, че ни осигури работа. Съпругът ми имаше работа в България, но напусна, защото аз вече бях се устроила в Испания и 4 месеца след мен той също пристигна. В началото аз 31работих без договор в един ресторант в село Пенафиел, област Валядолид. Обещаха, че ще ми направят документи. Замих в България за виза. По това време се чакаше цели дни и нощи ред. Върнах се и пак започнах работа, очаквайки, че ще ме извикат от министерството за редовни документи. Но минаха 2-3 седмици и започнах да се безпокоя, че нещо не е наред. След консултация във Валядолид разбрах, че работодателят ми след запитване в казал, че няма такава служителка. Разбрах, че имам 10 дни да ми пуснат договор за работа, ако не – губя възможността да получа документи. Веднага напуснах още вечерта от смяна. Между другото, работех от 9 сутринта до 6 след обяд и вечерта от 21 ч. до 1-2-3 ч. след полунощ – когато свършим. Започнах като миячка в кухня, но работех всичко. Готвачка, чистачка. Почивка – само един ден.

Веднага, след като напуснах, вече бях на друго място на работа с договор, благодарение на сина ми, който уреди и татко си на работа с договор и редовни документи.

Пет години по-късно се разболях и бях оперирана два пъти. Казаха ми да работя по-лека работа. Тогава започнахме и аз, и съпругът ми в бодега Сепа 21. Намира се по пътя за Аранда. Условието беше да живеем в бодегата, макар че ни имахме закупен наш дом в село Мегесес, лизо до Валядолид. Заключихме къщата и заживяхме в бодегата, работейки по много повече часове от договора, който имахме. Шефовете ни бяха доволни от нас и ни направиха нови договори – безсрочни. Всичко беше добре, докато аз получих болест – ревматоиден артрит на раменете от тежката работа. В началото викаха фирма да мие стъклата – цялата бодега е с много и големи стъкла, но след една година ме задължиха аз да ги мия, наред с другата ми работа като чистачка. Това повлия на здравето ми. Освен това 4 години аз нямах почивен ден. Помолих поне за един и казах, че ако не почивам, ще напусна. Дадоха ми един ден, но отношението към мен се промени. Направиха ми договор да работя на минути. Отказах да го подпиша и ми казаха, че ще ни изгонят и двамата. Подписах и започнах да живея в ад. Беше много трудно, защото трябваше да пиша всяка минута, а работата беше много. Въпреки всичко аз се справях. Тогава ме притиснаха да работя на 4 часа, защото разбраха, че съм болна. Аз отказах. Защото съм на възраст (бях на 60 г.) и преди пенсиониране ми казваха, че за мен не е изгодно. Здравето ми се влоши. При последния преглед – ехограф, ми казаха, че имам скъсано сухожилие (тендон) на дясното рамо. Лекарите ми забраниха да работя и 5-6 месеца бях в болнични. След лечението се върнах на работа и ми казаха, че имам останала отпуска 7 дни, като настояха да си я взема и след това да работя. След което получих документ, че съм уволнена дисциплинарно за неявяване на работа, в който пишеше, че много пъти са ми звънели и викали на работа, но аз съм била отказала. Не беше вярно, но съпругът ми от страх, че ще го изгонят и него, не ми разреши да съдя фирмата. Не ми платиха нито финикито, нито индемнизасион. Получих само заплатата си. Казах на съпруга ми да вземе документ за отпуската, но той е много доверчив и ми каза, че за 9 години не е имало проблем, да си мълчим, за да няма той проблеми в работата – поне той да работи до пенсия. Но богатите колкото повече имат, още повече искат. Миналата година му намалиха басе саларио, за да получава по-малка пага екстра и да му плащат по-малко осигуровки. Съпругът ми се консултира с адвокат – ходи до Мадрид, който го успокои, че това нямало да му навреди за пенсията и че няма да получи по-малко. Преид басе саларио беше 1132 евро за 31 работни дни и 1095 за 30 дни в месеца. Сега е 885 евро за 31 дни и 857 за 30 дни в месеца.

Моля ви най-вече да ни кажете, дали ще повлияе на заплащането на пенсията ми. Другата молба ми е – може ли фирмата да го пенсионира и има ли такъв закон, че ако има 15 години стаж в две фирми и да бъде пенсиониран по-рано от 65 г.?

Той сега е на 62 г. Прекарал е инсулт на мозъка, вече няма сили да издържа на напрежението, защото не само работи, но и се грижи за алармата на цялата бодега. Много пъти става нощем и след това трудно заспива. Преди не чувстваше такава умора, но явно годините си казват думата. Вече 12 години работи така. Има всичките 18 години работа в Испания, в България има 21 години стаж по документи. Има още 7 години, които сега разбрахме, че не са му плащали осигуровки и ги губи.

Ще бъдем много благодарни, ако получим отговор на нашите въпроси и по този начин ще ни помогнете да реализираме нашите желания.

Също така имаме запитване по въпроса за плащане на проценти към пенсията на жената за всяко дете. Прочетохме във вестника, че нищо, че не са родени в Испания, след кат сме в Европа, имаме право на тези проценти. Така ли е?

Не сме забравили Родината си, но сме принудени да работим и живеем извън нея.

Сузана

 

Отговор:

Здравейте, Сузана!

Намаляването на основната заплата води до намаляване и на осигурителната база. Това – без съмнение – ще доведе  и до неизбежно намаляване на пенсията. Имам предвид самата пенсия, без да коментирам добавката за живущите в Испания.

Не е вярно, че ако съпругът ви е осигуряван на две места едновременно може да се пенсионира преди навършване на 65 години.

 

Отговорът на адв. София Николаева е публикуван в брой 637 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: