Нова дума

За CAP на професионалните шофьори, pluriempleo, болнични, испанска националност, помощи, ипотеки

zoom За CAP на професионалните шофьори, pluriempleo, болнични, испанска националност, помощи, ипотеки

8 март 2018

Въпрос 1:

Уважаема адв. София,

Благодаря ви за полезната информация, която предоставяте за нас – българите в Испания, от страниците на вестника. Работя като домашна помощница в няколко къщи и във всичките ме осигуряват. От видата лаборал обаче виждам, че са ми намаляват стажа с над 200 дни (прилагам я). Може ли да ми обясните защо се получава така? Дали е защото ми се връзват повече от 40 часа седмично да работа или поради нещо друго? Какви са последствията и длъжна ли съм да подавам данъчна декларация за доходите? Могат ли да ми наложат някаква глоба за тези повече работени часове?

Благодаря ви предварително!

Поздрави!

Д. Николова

Въпрос 2:

Здравейте!

Обръщам се с молба към вас, ако е възможно да ми отговорите. В болнични съм от 09/12/2015 г., като на 15/03/2016 г. бях освободена дисциплинарно от работа и болничните ми се изплащат от мутуа. Сега чакам отговор за incapacidad permanente, тъй като ръката ми още не е оперирана. Въпросът ми е – времето от 15/03/2016 г. мутуа трябва ли да ми го начисли като стаж за пенсия? От асесорията ми казват, че се котизират, а мутуа ми казва, че те не котизират нищо, просто това е времето ми в болнични, а това е година и половина.

Благодаря ви!

Димитрина С.

Въпрос 3:

Здравейте, адв. София!

Имам следното питане от името на много професионални шофьори. Испанските ни работодатели ни задължават да изкараме CAP тук, макар че го имаме от България. Казват, че ще ни изгонят, ако не го направим. А други пък директно отказват да наемат българи с българска професионална компетентност. Шефовете твърдят, че е влязъл в сила някакъв европейски регламент, който указвал това, и на база на него полицаите налагат глоби. Имам колега, глобен заради български CAP с 2000 евро.

За да изкараме курса за CAP тук, освен, че струва пари, означава да слезем от камиона за месец и половина. Кой ще ни чака тогава?

Моля, разяснете имат ли право. Нали все пак сме в Европейския съюз и нещата трябва да са максимално улеснени за гражданите на различните държави-членки…

Благодаря предварително!

Евгени Младенов, Кастейон

Въпрос 4:

Здравейте.

Бихте ли ми казали какви са стъпките за "la baja"? Паднах по стълбите и когато ми се обадят за работа, не мога да отида. Договорът ми е на 4 часа, постоянен за края на седмицата.

Благодаря!

Славка

Въпрос 5:

Драга адв. Николаева,

Благодаря за разясненията за clausula suelo, които бяхте написали за вестника. Имам обаче друг въпрос – съдът задължи банките да върнат и таксите за покупка на жилище. Тази процедура също ли трябва да минава през съдебно дело и абсолютно всички такси ли ще ми върнат? В моя случай са над 13 000 евро.

Благодаря ви!

Желая ви здраве и щастие!

Димитър Димитров                 

Въпрос 6:

Здравейте!

Имам питане към адв. София Николаева. Взимат ли се под влияние медиапагите, финикитото и индемнизасион на съпруга ми, когато аз получавам помощи за безработица?

Благодаря!

Ралица Христова

Въпрос 7:

Здравейте!

Получавам помощи RAI. Знам, че имам право на 15 дни отпуска за пътуване в чужбина. Спира ли се заплащането на паро или помощи за безработица в този случай? Ако обаче искам тя да е 45 дни, за да си отида до България за повече време, какво се получава? Спират ли ги и ако е така кога мога да ги изискам пак?

Илко

Въпрос 8:

Здравейте!

Въпросът ми е – не искам да се отказвам от българското гражданство, когато придобия испанско. Защо българите в Испания нямаме право на двойно гражданство? Какво е необходимо да се направи, за да се промени това положение и да имаме това право?

Благодаря предварително!

Татяна Петрова

Въпрос 9:

Здравейте!

Вече съм в България. Имам нужда от Vida laboral, но в електронната страница няма възможност да посоча адрес на получаване в България. В Испания не мога да посоча адрес. Как да постъпя? Благодаря!

Йорданка Иванова

 

Отговорите на адвокат София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 599 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: