Нова дума

Наследствени и вдовишки пенсии от Испания, помощи при липса на трудов стаж, паро

10 август 2017

Въпрос 1:

Здравейте, адв. Николаева!

Моето питане към Вас е свързано с парото. От септември 2016 г. ме освободиха от фирмата, в която работех. Регистрирах се на борсата и ми отпуснаха обезщетение за максималното време – 2 години. Намерих си обаче работа и от 1 август ме назначиха с временен договор за 3 месеца, тъй като такъв е срокът на проекта, който трябва да приключа.

Ако не ми продължат договора, при какви условия ще мога да се регистрирам на парото? Ще ми продължат ли предишното обезщетение или ще трябва да го преизчисляват пак?

Благодаря Ви предварително за отговора!

Поздрави!
Георги

Въпрос 2:
Драга адв. Николаева,

Имам въпрос, свързан с вдовишките и наследствените пенсии в Испания. При какви условия могат да се получават в България, ако наследниците (съпруга и деца) на починалото лице решат да се приберат там?

Благодаря!

Даниела

Въпрос 3:

Здравейте!

Имам въпрос към адвокат София Николаева. На 29 години съм. Имах работен стаж 6 години и след това минах на паро, като ми свърши парото, ми казаха, че нямам право на субсидии, защото нямам cargas familiares – деца, и ми пуснаха по план PREPARAза 6 месеца помощ.

Сега съм на работа на половин работен ден и съм за само 6 месеца. Имам ли право на паро или друга помощ? Вярно ли е, че само ако съм работил 1 година, бих имал право  на паро?

Имам среща в INEM скоро и искам да знам предварително.

Благодаря Ви!

Надявам се, че скоро ще получа отговор. 

Валентин Иванов

 

Отговорите на адвокат София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 586 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: