Нова дума

Изгодно ли е да си купя апартамент втора ръка през 2017 година?

zoom Изгодно ли е да си купя апартамент втора ръка през 2017 година?

9 февруари 2017

По скромното мнение на нашата кантора, в момента определено е изгодно да се закупи жилище втора ръка в Испания. Наблюдаваме пазара на недвижими имоти, откакто цените драстично паднаха, и се появиха много наши клиенти, заинтересовани от покупката на този тип жилища. Аргументите в полза на подобна покупка са много и ще изброим най-важните според нас.

Помните ли през колко банкови „проблеми“ (хайде да сменим драматичната дума криза и да погледнем на нещата от по-друг ъгъл) преминахме в България? Нека ги припомним съвсем повърхностно по години: 1992 г., 1996 г., 2014 г. А в Испания, помните ли проблемите с „Банкия“, т.е. бившата „Каха Мадрид“? Без да задълбаваме в причините за тези проблеми, изтъквам тези факти по малко по-различна причина.

Ще се съгласите с мен, че живеем в особени времена. Ако трябва да дам две определения на нашата епоха, то тя е от една страна много динамична, а от друга – много несигурна.

Банковата система в съвременния свят си има както много предимства (бързина, гъвкавост, лекота на услугата, особено с навлизането на дигиталните технологии), така и някои недостатъци. Един от тях е, че понякога с някоя банка може да възникне ликвиден проблем.

При това положение изниква един много логичен въпрос: „Разумно ли е да държим в банката всичките свои спестявания?“. И още един въпрос: „Ако можем да си го позволим, не е ли добре да вложим част от спестяванията си в покупката на жилище?“.

Естествено, не можем да живеем без средства в банките, но не е задължително да държим всички свои средства в тези финансови институции. От тази гледна точка жилището е една добра алтернатива, явяваща се вид материален актив. С падането на цените на недвижимите имоти втора ръка, доста наши сънародници се насочили към закупуването им.

В настоящата статия ще изброим най-важните действия, които следва да се извършат при закупуването на недвижим имот втора ръка в Испания в различните му разновидности.

ПОКУПКА НА АПАРТАМЕНТ ОТ СВОБОДНИЯ ПАЗАР

Най-важно за купувача е да закупи имот, необременен с тежести. Под тежести се разбира наличието на ипотеки, възбрани, съдебни дела, ограничени вещни права, сервитути, вписани договори за наем и т. н., които обременяват имота.

Подобна проверка в България се извършва за около три дни и е относително надеждна. В това отношение, смея да твърдя, че българската нотариална организация е на едно доста добро ниво. Нотариусите имат достъп по електронен път до доста регистри.

Как стои обаче въпросът в Испания? Най-общо казано, препоръчваме през цялото време до купувача да стои опитен адвокат, който да проверява всеки възможен документ по сделката.

 

Пълният текст на адв. Дора Пощакова (тел. 629 061 545) е публикуван в брой 573 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: