Нова дума

Разходи на шофьори-аутономос. Подробности за pareja de hecho. Имат ли право на субсидия над 55 г. домашните помощници?

zoom Разходи на шофьори-аутономос. Подробности за pareja de hecho. Имат ли право на субсидия над 55 г. домашните помощници?

26 януари 2017

Адвокат София Николаева отново отговаря на читателски въпроси от страниците на „Нова дума“. Темите, които засяга в този брой, са за разходите на шофьори-аутономос, за правата на pareja de hecho и за това дали имат право на субсидия над 55 г. домашните помощници.

 

Въпрос 1:

Здравейте!

Статията за разходите на аутономос е чудесна и много интригуваща, но бих ви помолила да я продължите. Конкретно – за всички шофьори, които работят като аутономос има доста противоречия за признатите разходи. Храна, дрехи, сметки за телефон... Голяма част от тях на практика живеят в камионите си и всичко е разход през работно време. Пример: счетоводителката на мой познат отказва да приеме фактурите му за сурово месо, но той няма жилище, живее в камиона и съответно – готви суровата храна. Какво казва закона в този случай?

Благодаря!

Камелия

Въпрос 2:

Здравейте, адв. Николаева!

Бих искала да попитам какви са предимствата и недостатъците на pareja de hecho? А задълженията? Колко време трябва да са живели партньорите заедно като pareja de hecho, за да получат права, например за наследяване, за вдовишка пенсия, за бенефициент на здравна осигуровка и др.?

Пенка Петрова

Въпрос 3:

Здравейте, г-жо Николаева!

Може ли лице над 55 години да кандидатства за помощите, когато е работило само като empleada de hogar? Работя с договор в две къщи, но поради предстоящо пенсиониране на работодателите бях предупредена, че ще ме освободят от работа. Започнах да търся работа в сайтовете, но там всички обяви имат възрастово ограничение до 55 год., а аз съм на 58. В България имам стаж 24 год. и в Испания 11 г. и 6 м., но само като servicio domestico, и сега, оставайки без работа, аз нямам право нито на paro, нито на помощи над 55 год. Изобщо, според вас, има ли някакъв изход от тази ситуация? За парото го знаех, че нямаме право, но за помощите... Вярно ли е? Съпругът ми получава пенсия 485 евро и това ще бъде единственият ни доход и живеем от 16 год. в Испания.

Поздрави!  

Г. Йорданова

 

Отговорите на адвокат София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 572 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: