Нова дума

Безнаказани ли са обидите и клеветите в интернет?

zoom Безнаказани ли са обидите и клеветите в интернет?

15 декември 2016

Статистически погледнато, поне веднъж на седмица професионалисти, свързани с интернет/мобилна комуникация и работа с хора, получават анонимни псувни или нецензурни съобщения в социалните мрежи и по новите канали за комуникация „Viber“, „WhatsAp“ и други подобни приложения за мобилни телефони. Привидната анонимност позволява да се разгърне най-примитивното от човешката природа и психика.

Най-често „кандидат клиентът“ обижда, когато не харесва цената на дадена услуга. Интересното е, че ако влезе присъствено в даден магазин, не се държи по този начин, дори цените да са астрономически (ако изобщо го пуснат на входа). „Черешката на тортата“ е реакцията на поредния потребител, когато му бъде съобщено, че съответната услуга, независимо от бранша, се тарифира и че никой не работи без заплащане. Тогава след стандартната фраза „Ама може ли само да попитам“ следва звучна псувня или негативен коментар. 

Не е необходимо да отиваме твърде далеч – влезте в която и да е дискусия във Фейсбук и се ужасете от ниското ниво, което винаги донася някой анонимен потребител. И това не е най-неприятното. По-неприятен е фактът, че често чрез подли анонимни коментари може да се накърни сериозно нечия бизнес репутация или да се изтормози даден човек дотам, че да бъде докаран до самоубийство, особено, когато става дума за крехката психика на подрастващите, които, поради развитието на технологиите, са подложени и на много агресия в интернет.

Има ли защита срещу подобно поведение? Има ли защита срещу анонимен интернет тормоз, заплахи, обиди или подронване на нечия бизнес репутация? Да, макар и трудно, поради техническата специфика на този тип комуникация, правните механизми за борба с явлението стават все по-добри.

Фактически обидата и клеветата имат правна регулация още от римско време. Проблем представлява идентифицирането на клеветника и страхливеца, който се крие зад електронната „анонимност“.

Едно от първите много интересни дела по подобен казус е спечелено от американката Сюзън Шеф от щата Флорида срещу сънародничката й Кери Бок от щата Луизиана. Последната е осъдена да плати обезщетение в размер на 11,3 милиона долара за разпространяването на клевети по адрес на фирмата на Сюзън Шеф.

Сумата е астрономическа. Нещо повече – на 15.10.2008 г. апелативният второинстанционен съд на щата Флорида потвърждава присъдата, мотивирайки решението си с факта, че никой индивид няма право да вреди с клевети в интернет на нечий бизнес  (в случая ищцата притежава малка организация за подпомагане на родители, които имат проблеми с децата си).

През цялото време ищцата знае, че ответницата не може да си позволи дори адвокатските разноски за защита по подобно дело, но държи да докаже на обществото, че не може всяка анонимна клевета да остане безнаказана и според нас е напълно права. След тази присъда обществото вече има ясен сигнал, че не може всеки да пише обиди и клевети в интернет пространството, без съответните правни последствия.

Как стоят нещата в България и Испания е тема, която ще заинтересува мнозина от нашите читатели.

 

Пълният текст на адв. Дора Пощакова (тел. 629 061 545) е публикуван в брой 569 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: