Нова дума

Помощи и майчинство след паро

26 юни 2014

Въпрос 1:

На 07.11.2014 г. навършвам 61 г. От 2012 г. получавам субсидии за хора, по-възрастни от 52 г. – 426 евро. Определено ми е да ги получавам до 2017 г., когато ще навърша 65 г. Но прочетох, че испанското правителство проучва въпроса да задължи получаващите субсидии да се пенсинират на 61 г. при 33,6 г. трудов стаж.

Много ме разтревожи това, защото до това време няма да имам тези необходими години. Пише, че тези, които нямат този стаж, ще останат без право на субсидии. Досега имам общо 27 г., като за тези две години на субсидии си плащах допълнително по специален convenium за увеличение на пенсията.

Какво ще ме посъветвате?

Васка Милкова Баджолова

Въпрос 2:

Адвокат Пощакова, благодаря за съветите и разясненията, които давате от страниците на „Нова дума”.

Бихте ли ни обяснили промените, които настъпиха от март за работещите на непълно работно време?

Благодаря предварително!

Иванова (Барселона)

Въпрос 3:

Уважаема г-жо Пощакова, бихте ли обяснили какво означава antigüedad на трудовите договори в Испания? Колко години трябва да имаш в дадена фирма и какви привилегии дава?

Благодаря!

Н.

Въпрос 4:

Здравейте, адвокат Пощакова!

Интересува ме следното – на дъщеря ми й свърши парото и няма право на никакви помощи, но й предстои да стане майка. Все още не си е намерила работа, а и вече влиза в 8-мия месец, така че едва ли ще успее. Ще има ли право на майчинство и ако да – на каква база ще се изчислява?

Благодаря ви!

Поздрави!

Димитра Филипова

 

Отговорите на тези въпроси, подготвени от адв. Дора Пощакова, са публикувани в брой 508 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: