Нова дума

Заповядайте на „Дните EuroCirilic“ в Мадрид

zoom Заповядайте на „Дните EuroCirilic“ в Мадрид

20 ноември 2022

От 25 до 27 ноември Мадрид е домакин на редица събития, целящи популяризирането на българската азбука и Слънчевата педагогика. „Събитието „Дните EuroCirilic“ е организирано от гражданска асоциация за комуникация и образование „София“ (ACCESOphia) като част от едноименния проект, който акцентира върху европейските ценности за приобщаване в класната стая чрез кирилицата (трета официална азбука на ЕС) и общото културно наследство на Европа“, съобщи за „Нова дума“ председателят на сдружението Гергана Ценова и отправи покана за присъствие към родители, ученици и учители, живеещи в столицата.

За първи път в Испания ще бъде представен иновативен подход, който се основава на принципите на Слънчевата педагогика – българската алтернатива на световно признатите образователни методи Монтесори и Валдорф. (Слънчевата педагогика, призната от българското Министерство на образованието, е образователна система, която се основава на учението на големия български философ и мислител Петър Дънов. Тя включва система от принципи, методи и упражнения за преоткриване на вродените добродетели, за контакт с природата като източник на обучение, за основната роля на музиката като инструмент на творчеството и за баланс и вътрешно благосъстояние, съчетаващи музика ритъм, стихове и естествени движения.)

В трите работни дни EuroCirilic в испанската столица са предвидени още лекции за проблематика, техники за справяне и примери от българските училища в Испания за езиковата бариера в класната стая, за теория и практика на Паневритмията. Ще бъдат разгледани още добри практики от Испания и Европа за стратегии за превенция на училищния тормоз, за разнообразие и приобщаване в класната стая и за стереотипи и европейски ценности. Предвидени са и работилници за деца, родители и учители за ролята на Мадрид като пример за гостоприемство и добро съжителство.

„Чрез проекта се насърчават европейските ценности и двуезичието на испано-българските деца за приобщаването им в Испания и България. Едновременно с това се подчертава тяхната културна идентичност, за да се повиши самочувствието им и усещането за принадлежност – както към собствените корени, така и към общия европейски произход“, сподели още Гергана Ценова.

„Дните EuroCirilic“ ще бъдат открити на 25 ноември (петък) от Десислава Петрова – съветник в посолството на Република България в Мадрид, и от Алваро Хил-Роблес – президент на Фондация „Валсаин“ и първи комисар по правата на човека към Съвета на Европа, който ще изнесе лекция на тема „Европа на кръстопът”.

Специални гости и лектори ще бъдат Таня Лалева – преподавател в катедрата по славянска филология на университет „Комплутенсе“ в Мадрид, Александър Стойчев – един от педагозите с най-голям принос за систематизирането и прилагането на Слънчевата педагогика в България, и Петя Цанева – основател на Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид и вицепрезидент на асоциацията на българските училища в чужбина.

Участието в събитието, което започва в 9,30 ч. в Espacio Ronda de Madrid (адрес: Ronda de Segovia, 50 – Мадрид), е безплатно с регистрация на следния линк: https://eurocirilic.com/es/events/curso-de-formacion-eurocirilic-en-madrid/ или чрез изпращане на имейл с потвърждение на адрес: info@eurocirilic.com или info@accesophia.com.

Проектът „EuroCirilic“ е финансиран по програма Еразъм + на Европейския съюз и в рамките му се провеждат редица дейности както в Испания, така и в България. Повече информация за проекта, както и пълна програма на събитието са публикувани в сайта http://www.eurocirilic.com.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: