Нова дума

Асоциация „Мечта“ от Лейда зарадва с мартеници SOS „ Детски селища“ в Трявна

zoom Асоциация „Мечта“ от Лейда зарадва с мартеници SOS „ Детски селища“ в Трявна

18 февруари 2022

Българската асоциация в град Лейда (Каталуния) – „Мечта” съществува от 2015 година. Тя е създадена с цел да развива дейности, чрез които да се съхрани българската култура (традиции, език, обичаи, т.н.) сред българската общност в този град. По тази причина в програма ни винаги са включени празнични тържества за Коледа, за 24 май – Ден на българската култура и писменост, за 1 ноември – Ден на българските будители, 3 март – Националния празник на България, Баба Марта... Освен това, често организацията на тези мероприятия са съпроводени с някаква благотворителна дейност. Една от най-големите и – ще си позволим да определим като значими благотворителни дела, които сме направили, – е дарението от над 150 български книги на месната библиотека. Така тя се превърна в една от първите библиотеки в Каталуния и цяла Испания с толкова огромно разнообразие от български творби.

В този смисъл бихме обобщили, че благотворителността се превърна в един от принципите, които ръководят дейността на асоциацията. Тази година, ръководени от идеята да сътворим нещо красиво и да направим още едно добро дело, решихме да подарим мартенички на дечицата от SOS „ Детски селища“ в град Трявна. Мартеничките бяха изработени от членове и симпатизанти на Българската асоциация в град Лейда (Каталуния) – „Мечта”, а проектът беше наречен „Работилница за мартенички – Мечта”. Пратката бе изпратена на 17 февруари 2022 г.

Споделяме тази новина с вас с надеждата да стане пример за последващи дарителски инициативи на българите извън, към българите в България.

 

С уважение,

Йорданка Христова Веселинова

(координатор на проекта  „Работилница за мартенички - Мечта”)

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: