Нова дума

10-годишен юбилей на фолклорна формация „Веселие“

21 ноември 2019

В Деня на народните будители – 1 ноември, във Валенсия се проведе честване по случай 10 години от създаването на фолклорна формация „Веселие“.

Фолклорна формация „Веселие“ е създадена през октомври 2009 година във Валесния като школа за изучаване на български народни хора и ръченици, към една от местните български асоциации.

За 10 години сценични изяви формацията има в репертоара си над 20 танца, дело на художествения ръководител, хореограф и създател на групата Минчо Райков. „Веселие“ има над 200 участия в концерти, фолклорни и всенародни събори, национални и международни фестивали в цяла валенсианска област, Испания, Франция и Италия. На своите сценични изяви „Веселие“ изпълнява танци от всички етнографски райони на България.

По време на празнуването на 10-годишния юбилей бяха представени пред публиката множество народни танци и хора от различни региони.

В 10-годишния юбилеен концерт взеха участие талантливите деца от Валенсия, които пяха на сцената народни песни – Беатрис Живкова, Лора Ружинова и Кристина Мусиевска. Вокален педагог на децата е Лидия Данчева.

Участие взеха и фолклорна формация „На хорото в Гандия“ – Гандия, фолклорна формация „Гергьовден“ при неделно българско училище „Св.Св. Кирил и Методий“ – Барселона, танцов състав „България“ при Асоциация на българите в Палма де Майорка и фолклорен танцов състав „РитмиККа“ от Хамбург, Германия.

На сцената беше прочетено поздравително слово и беше връчена кошница с цветя от  генералния консул Пламен Димитров, който взе участие в събитието. Г-н Димитров изказа благодарност към танцьорите и всички, които са допринесли за развитието и утвърждаването на българския фолклор. Той изрази убеждението си, че ФФ „Веселие“ ще продължи да възпитава у българите в Испания и по света любов към народните танци, изкуството и живота. Генералният консул пожела бодрост, здраве, сили и множество творчески изяви на фолклорната формация за още по-голямо извисяване на българската фолклорна традиция.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: