Нова дума

Голямото българско семейство в Барселона

zoom Голямото българско семейство в Барселона

21 юни 2018

Истински български дух цари в неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Барселона, което на 16 юни завърши 9-та си учебна година. Няколко седмици по-рано екип на „Нова дума“ посети учебното заведение и лично се убеди в това. Докато децата учат български, история и география на България в сградата на Escola Pia Sant Antoni, родителите играят народни танци в танцова формация „Гергьовден“. В коридорите се говори на майчиния език. Така българчетата общуват не само с близките си, но и с нашите репортери. Клаудия ни поздрави с перфектно изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“, а Йоана изпя с невероятно чувство песента „Изгряла е месечинка“. Най-малките от подготвителната група танцуваха и пяха популярни български мелодии. Учениците в началния курс показаха знания за родните традиции, а големите (от 7, 8 и 9 клас) ни поканиха на презентация. Като част от проекта „Български ставропигиални манастири“ на клуб „Родолюбие“ с ръководител Илияна Илиева-Дъбова, младежите бяха подготвили презентация, която включваше видеоклип за Рилския манастир и голяма макет на обителта. Дейността на клуба е била оценена подобаващо и в България, сподели г-жа Дъбова: „С децата от „Родолюбие“ спечелихме първо място в Географския фестивал – Русе 2018 в Конкурса за български ученици в чужбина - видеоклип „България е по целия свят“. Отличени сме с две награди – за ученическа разработка и за учител - ръководител на проект“.

Разговаряхме и с най-големите – от 11 и 12 клас. Макар съдбите и историите им да са различни, мотивите им да посещават българското училище са общи – ние сме българи и трябва да знаем нашия език, култура и традиция.

Ангел тази година завърши 11 клас. Никога не е ходил в българско училище, допреди три години. Научен е от майка си да чете и пише на български. Говори езикът ни прекрасно, без никакъв акцент. Ето какво споделя той: „Ние сме българи, въпреки че живеем в Испания. Не трябва да се изгуби българската традиция, нашата история, език, култура. Аз се чувствам българин, затова вече три години посещавам училището в Барселона“.

Галя пък е частна ученичка в българско училище в родината. Признава, че идва в училището в Барселона, за да получава допълнителна помощ и да може да завърши безпроблемно.

 

Пълният текст е публикуван в брой 606 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: