Нова дума

Стажант-учители във Валенсия споделят впечатления

zoom Стажант-учители във Валенсия споделят впечатления

7 юни 2018

Здравейте, сънародници в Испания!

Отмина най-светлият български празник – 24 май, и по този повод искам да ви разкажа за едни млади хора, избрали трудната, отговорна и формираща професия – професията учител.

Това са Ивелина Караджова от гр. Любимец, Ивелина Стефанова от Нова Загора, Стефка Иванова от Казанлък и Михаела Герджикова от гр. Раднево, събрала ги обичта към децата в Тракийски университет в гр. Стара Загора, специалност „Начална и предучилищна педагогика“, както и Владимир Василев от старопрестолния град Велико Търново, завършващ ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, специалност „История и география“. Сега младите хора завършват четвърти курс и са в Испания по програма „Еразъм плюс“.

Всички те пристигнаха при нас, ученици и учители в Първо Българско неделно училище „Васил Левски“ към асоциация „Прогрес“ в гр. Валенсия, в началото на февруари и за да се интегрират, не им трябваше много време – веднага се включиха в живота на училището. Момичетата бяха разпределени в паралелките от първи до четвърти клас и с много ентусиазъм подготвяха своите уроци за начален курс и в подготвителната паралелка, а Влади разказваше увлекателно и интригуващо на малките от начален курс и по-големите ученици от прогимназиален и гимназиален курс интересната и богата наша история, както и за природните красоти и богатствата на България. Бъдещите учители участваха активно във всички наши дейности, като за честването на 145-годишнина от героичната и трагична гибел на Апостола на българската свобода Васил Левски, изработиха символичен „плет“, който децата се надпреварваха да прескачат така, както е прескочил рова нашият патрон на училището, когато е получил името Левски.

Заедно с нас правиха мартенички за първи март, за децата от училището и за възрастните от Дома за хора от третата възраст в Албал – селище в околностите на Валенсия, участваха в подготовката на празника на буквите в I клас, за концерта по случай 24 май, в разучаването на песни и стихчета в детската градина.

Търпеливо и внимателно подготвяха своите уроци за всеки учебен ден, а в свободното си време – с присъщата на младите любознателност, се запознаваха с историческите и туристически обекти на Валенсия, разглеждаха с удивление фаите и процесиите на участниците по време на този типичен за Валенсия празник, заедно с всички празнуваха рождени дни, 8 март, празника на бащата...

Какво споделят те, може да прочетете сами сега.

„… Изкарах много полезна за мен практика, която ще ми послужи в бъдеще. Децата бяха възпитани и работливи, като винаги бяха любопитни за нови знания за България“, казва Владимир Василев.

„Какви са ни впечатленията от неделното българско училище „Васил Левски”? Учителската професия е най-отговорната, най-благодарната и най-любящата. Точно тук, в неделно училище „Васил Левски”, ние открихме тези отговорни, благородни и любящи учители. Да бъдеш учител, това не е професия, това е призвание и всеки един учител от неделното българско училище „Васил Левски” притежава тези качества. Тук децата се обучават по новата образователна парадигма. Без стрес, притеснения и наказания. Какво по-хубаво от такава среда за учениците. Те показват своите умения, не се притесняват да грешат, защото получават разбиране от своите учители. Тук насреща са техните учители, които им помагат, когато те грешат. Точно това обучение помага на учениците да бъдат себе си, да научават нови неща, да не се притесняват когато не знаят и да бъдат любопитни. Тук учениците имат пълно доверие на своите учители. В учителската професия доверието е най-важното качество. А щом един учител е успял да спечели тяхното доверие, е успял да спечели и тях. Много са думите, които можем да кажем за тези любящи учители от неделното българско училище „Васил Левски”. Само трябва да погледнете в очите на учениците – там е изписана любовта към техните учители. А за нас, студентите от Тракийски университет гр. Стара Загора, през тези четири месеца те бяха нашето семейство. Семейство, защото ни приеха и дариха с много любов, подкрепа и много обич. Те са нашето второ семейство. Те ни показаха какво е да си учител и не на последно място – какво е да си човек с главно „Ч”. Дали сме останали с добри впечатления? Как мислите, след като наесен се връщаме отново при тях?“ – това казаха Михаела, Ивка, Стефчето и Ива в една вълнуваща изповед.

И така, скъпи сънародници, макар и далеч от България всички ние – ученици, стажант-учители и преподавателите в Първо Българско неделно училище „Васил Левски“ към асоциация „Прогрес“ в гр. Валенсия ви поздравяваме с 24 май и ви желаем здраве, лично щастие и дръзновение. Нека не забравяме, че сме горди наследници на велики люде, дали писменост на милиони хора по света.

Честит празник!

Татяна Йолова, преподавател

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: