Нова дума

Смела девойка извади кръста от морето в Малага на Богоявление

Смела девойка извади кръста от морето в Малага на Богоявление

25 януари 2018

С благословението на негово Високопреосвещенство Западно и Средно европейски митрополит Антоний от почти три години в Малага се извършват богослужения на български език от отец Димитър Стоянов, с помощта на българските християни, които желаят да се открие църковна общност.

За трети път на Богоявление – както подобава българската традиция, след отслужената литургия, се хвърли светия Кръст във водите на Средиземно море.

Времето беше дъждовното и за голяма изненада на всички, за първи път вместо мъже, две смели русенски девойки навлязоха в студените води с обещанието, че следващата година отново ще приемат това предизвикателство за здраве и успех. Те живеят и работят от 15 години в Марбея. Ивелина Цанева е героинята, която   извади Кръста, а Ина Костадинова преди седем години е посетила Ерусалим  по стъпките на нашият Господ Иисус Христос в Галилея и е преплувала река Йордан. Същата е придобила званието „хаджийка“.

На Света литургия в парокия „Сан Игнасио“ в Малага тази година имахме гости от Естепона, Севиля, Марбея. Присъстващите християни по време на службата се  молеха за доброто и спасението на целия свят, на нашите близки итези, които са далеч от родна България, но не забравят корените и традициите си.  Усещането  беше единение, че всички сме едно цяло, с едно сърце, една уста, въздавайки слава на Бога. Деца от българското училище в Малага взеха причастие и с радост носиха  Светата икона и българското знаме.

На Богоявление митрополит Антоний е бил в Барселона, където също жена е извадила Кръста. Там той е напомнил апостолските думи „Че в Христа няма нито мъжки пол, нито женски, защото Христос спаси не половете, а човечеството“. Надяваме се догодина да успее да стори това в Малага.

Напомням, че в  Parroquia San Ignacio de Loyoia, calle Abul Beka,15 – Malaga се служи всяка неделя света литургия от 11 часа. Извършват се също кръщения, освещаване и други църковни тайнства. Телефон за връзка: 627 314 041, 697 575 669.

Димитрина Ангелова, Малага

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: