Нова дума

Срещна на българите във Валенсия с философа и писател Иван Драгоев

zoom Срещна на българите във Валенсия с философа и писател Иван Драгоев

4 декември 2017

Българите във Валенсия имаха възможност да разговарят с философа и писател доктор Иван Драгоев. В проведената на 16 ноември в генералното консулство среща бяха представени последните две творби на Драгоев – сборникът „Скитащи записки“ и монографичното изследване „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“. книгите са две, но могат да се разглеждат като особен Янус –обединени от различните лица на автора разкривач на светове и смисли.

Генералният консул Цветелин Цолов откри културното събитие с реч, в която поздрави  българския поет и философ и присъстващите в препълнената зала любители на литературата. В словото си той определи философията като изкуство, „като умение да изрисуваш истината, но като всеки художник да я пресъздадеш през призмата на своето аз и своите чувства“. Изказа възхищението си от творчеството на д-р Драгоев и сподели уважението си към силата на неговото слово и философските му разсъждения, чрез които житейските му послания достигат до читателите. Пожела на автора здраве и много енергия, за да работи с все така нестихващо вдъхновение и в бъдеще да радва любителите на философската литература с още много нови творчески проекти.

Книгите „Скитащи записки“ и „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“ бяха представени от Ваня Пенчева, председател на АИБЕ „Балкан – Хатива“. След официалното представяне последваха анализи, коментари и въпроси от публиката.

Иван Драгоев е доктор по философия от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистърската си степен по философия е получил в Парижкия университет LaSorbonne. Възпитаник е на Националната гимназия за древни езици и култури в София. Автор е както на десетки публикации в различни философски издания, така и на поредица от книги, сред които: „Мит и идентичност или защо Едип няма комплекс“, „Приключение и всекидневие“, „Тиквите на Одисей“, „Митологичен прочит на Травиата от Джузепе Верди“ и „Скитащи записки“. Бил е гост лектор в десетки университети, както в Испания, така и във Франция, сред които: Universitat de Valencia, Universida de Murcia, Universida CEU SanPablo, Universida Politécnica и пр. Научните му интереси са свързани с античността и екзистенциализма. В момента е заместник директор на Валенсианския институт по класически и ориенталски изследвания (IVECO) и преподавател в едно от българските неделни училища във Валенсия.

Представянето на книгите беше организирано от Генералното консулство с подкрепата на българските асоциации „Балкан“ – гр. Хатива и „Бялата лястовица“ – гр. Валенсия.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: