Нова дума

Валядолид – отново столица на българския фолклор

zoom Валядолид – отново столица на българския фолклор

2 ноември 2017

Тази година фестивалът „Нашият танц-нашата страст“ се проведе в два поредни дни във Валядолид – на 20 и 21 октомври. Той се организира за втора поредна година от асоциация „Стара планина“ с амбициите да стане традиция. Ето какво споделиха от сдружението за грандиозното събитие, което отново превърна Валядолид в столица на българския фолклор: „В петък предоставихме възможност на децата от Бургос, Сеговия, Палма де Майорка и Паленсия, да представят българския фолклор с танци и песни. Те ни показаха, че дори далеч от родината ни, знаят и съхраняват българските корени и традиции. Специални гости за детския фестивал бяха гайдарчетата от Музикална школа „Великов“ към ансамбъл „Добруджа“ – гр. Силистра.

В събота беше фестивалът за големите. Състави като „Тракия“ – Торехон де Ардос, „Северняци“ – Сеговия, „Българска роза“ – Палма де Майорка, „Огнени ритми“ – Валядолид, се представиха блестящо и заслужено бяха аплодирани от многобройната публика.

Специални наши гости бяха квартет „Славей“, които с чудните си гласове ни пренесоха там – далеч в нашата Родина. Светла Караджова, Лиляна Галевска, Кристина Карамфилова,Ваня Вакари – тези български славеи, с песните си ни накараха да плачем от умиление.

Залата беше препълнена, близо 600 души аплодираха, танцуваха, пяха заедно с нас.

Тази година също проведохме конкурса за детска рисунка „Магията на фолклора“, който имаше голям успех. Получихме 82 рисунки от български деца от Испания , Германия и България. Открихме изложба за две седмици в читалище в гр.Валядолид“.

В основата на фестивала „Нашият танц, нашата страст“ е танцов състав „Огнени ритми“, който е част от асоциация „Стара планина“ – Валядолид. Кои са „Огнени ритми“?

Далеч от родина, дом и семейства, в желанието си да запазят българският дух и традиции, група хора от Валядолид решават да създадат танцов състав към асоциация „Стара планина“. Започват с малко хора, но малко по малко съставът се разраства, малко по-късно с едно благотворително участие  идва идеята и за името му – „Огнени ритми“.

С много огън в сърцата, започват участия по покани на кметството във Валядолид, за да представят българските бит и култура. Участия в конкурси, които печелят и им дават стимул да работят още по-усърдно.

С участията си в Палма де Майорка, Мадрид, Сеговия, Португалия, Бургос, Малага, Марбея, Паленсия, ТС „Огнени ритми“ събира бурните аплодисменти и признанието на публиката.

През 2016 г., с помощта на асоциация „Стара планина“ и БНУ „Св. св. Кирил и Методий" – Валядолид, танцовият състав организира за първа година фестивала „Нашият танц-нашата страст“, в който взимат участие български танцови състави от цяла Испания, а специален гост беше космическия глас Валя Балканска.

Към днешна дата танцьорите в „Огнени ритми“ са 16, а техен художествен ръководител е Румяна Начева.

В желанието си да запазят всичко българско и родно, ТС „Огнени ритми“ привличат все повече членове към състава, а малките възпитаници от ДК „Зорница“ са техни последователи.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: