Нова дума

Училището в Малага навърши 5 години

zoom Училището в Малага навърши 5 години

5 октомври 2017

На 16 септември българските ученици от Малага и региона прекрачиха прага на българското училище “Родина”. Церемонията по откриването на новата учебна година започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Димитър, който даде благословията си за още една успешна и ползотворна година. Децата ни, слънчеви и отпочинали, радваха родители и гости от сцената с песни. А отговорната  задача да приветстват със стихове се падна на първолаците. Годината започна и с раздаване на награди. Наши ученици – участници в Международния детски-юношески конкурс по пеене “Любка Рондова”, получиха своите грамоти и награди от ДАБЧ.

Тази година е специална за нашето училище, защото се навършиха 5 години от създаването му. По този повод членове на асоциация  “Малага България 2010”, учители и приятели, които усърдно са работили за създаването на българско училище в Малага и продължават да не щадят сили за развитието му, получиха грамоти и плакети, специално изработени за годишнината.

От името на всички родители и техните деца бяха връчени благодарствени плакети на хората, които са регистрирали асоциацията и училището към нея. Петранка Костадинова, Любка Христова и Бонка Василева, признателни сме, че направихте тази първа стъпка за създаване на една “малка България” тук, в Малага.Денят продължи празнично като на рожден ден с игри, забавления, голяма торта и лакомства.

ПБНУ “Родина” в Малага приема деца на възраст между 5 и 18 години, които се обучават в подготвителна група, начален, среден и горен курс. Освен предмети по изучаване на български език, история и география на България, в извънкласни дейности учениците по избор се занимават с фолклорни танци, етнография или театър. В музикални междучасия разучават български детски песни. За най-малките дечица продължаваме с часа на “Учим двама, аз и мама”, където с помощ на родител, баба, дядо или друг придружител те рисуват, пеят, танцуват, разказват... като се стремим да упражняваме българският език.

Училището се помещава в сградата на Centro Municipal Rafael Gonzales Luna на улица Virgen de la Candelaria, 2 в град Малага всяка събота от 9.30 до 14.30 ч. Българската библиотека също е отворена с работното време на училището.

Съставът за народни танци към асоциацията “Български ритми” от 7 октомври възстановява редовните съботни репетиции от 10.30 ч.

Повече информация и телефони за връзка може да намерите на сайта ни http://asociacion-malaga-bulgaria.com.

Велислава  Генадиева,

говорител на Асоциация „Малага-България-2010“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: