Нова дума

Поетични четения в посолството на България в Мадрид

zoom Поетични четения в посолството на България в Мадрид

5 октомври 2017

Презентация на стихосбирката „Страх” (2016) на българската поетеса Малинка Цветкова, живуща от десетилетие в Испания, се състоя в Посолството на Република България в Испания на 28 септември т.г. „Страх” е издадена на три езика: български, испански и каталунски, а авторката е носител на многобройни награди за поезия и кратък разказ, присъдени в България, Испания, Аржентина и Еквадор. Малинка Цветкова бе представена от завеждащ културната служба на посолството Виолина Петкова, а анализ на нейното творчество направи специален гост от България - Мария Пачкова, преводач, журналист и добре познато име на всички български читатели и любители на испанската и латиноамериканската литература. Допълнителен акцент и атмосфера на проявата придаде малката изложба от илюстрациите на стихосбирката "Страх" - дело на художничката Цветелина Атанасова.

Поетичните четения бяха последвани от дискусия за посланията на поезията, за  ролята й в нашето ежедневие, за безценния принос на преводачите и трудностите да предизвикаш интерес към българските автори и творбите им – почти напълно непознати на испанския книжен пазар. Участниците в презентацията и представителите на българската общност в Мадрид, след които учители, писатели, преводачи, адвокати, представители на няколко български асоциации и други испански и български гости, се включиха със свои въпроси и мнения. На събитието присъства и посланик Иван Кондов, който поднесе поздравленията си на авторката.

В заключение, завеждащ културната служба на посолството отбеляза, че една от целите на събитието е интересуващите се от писане и литература българи в Испания да установят контакт помежду си. Насърчи присъстващите да обединят усилията си в бъдеще с цел формиране на клуб на приятели на книгата и провеждане на повече подобни прояви.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: