Нова дума

В Реус, Каталуния: Мостът на „Завило се хоро, извило се“

zoom В Реус, Каталуния: Мостът на „Завило се хоро, извило се“

5 октомври 2017

Инициативата за българския празник е на Асоциация на българите в провинция Тарагона „България“ с председател Илиана Илиева-Дъбова, която сподели как се е родила идеята: „Съхраняването на националното самосъзнание сред българите в чужбина е изключително важна задача. Много са пътищата за нейното решаване и един от тях е националният фолклор.

През 2016 година възникна идеята за провеждане на събор на българите в Каталуния. Целта беше да се представят на сцена българските фолклорни групи от областта. Потърсихме за съдействие кметството на Реус, защото Асоциация на българите в провинция Тарагона „България“ е регистрирана в Реус. Отговорът , който получихме, ни накара да търсим други варианти за провеждането му и съборът се осъществи в Салоу.

През настоящата година беше редно този успешен български празник да се пренесе  там, където му е мястото, т.е. в Реус. 2017 година е година, в която Реус е обявен за столица на каталунската култура. Отново не получихме подкрепа от общината. Но не се отказахме от намеренията си, защото целите ни са благородни и родолюбиви. От събор на една българска общност в границите на една автономна област в държава от Европейския съюз, идеята се реализира като международен фолклорен фестивал с участие на Представителен танцов състав „Чудесия“ Пазарджик (България), танцов клуб „Гайда“ Франкфурт (Германия) и фолклорни групи от различни градове на Испания – „Българска роза“ Валенсия, „Шарени мъниста“ Памплона, „Нестинари“ Палма де Майорка, „Гергьовден“  Барселона, „Българи“ Хатива, „Балкански ритми“ Фрага, „Огнени ритми“ Валядолид, „Веселина“ Лерида. Участници бяха и танцьорите от кънтри клуб към Асоциация на жените 2000 в Реус, както и деца от БНУ „Св. Седмочисленици“ Тарагона – Реус.

 

Пълният текст е публикуван в брой 589 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: