Нова дума

15 години училище в Хетафе

zoom 15 години училище в Хетафе

15 юни 2017

На 4 юни 2017 г. БНУ „Св. Св.Кирил и Методий” отбеляза своя юбилей. Вече 15 години това малко духовно огнище се опитва да съхрани българщината. Колкото и да сме космополитни, корените са в нас и ни държат за земята, рода и българското. Можем да открием вътрешната си сила навсякъде, защото всички сме България, където и да се намираме.

За съжаление, българският език става все по-излишен в общуването ни със света. Така възниква и необходимостта от създаването на българските училища в чужбина.

Макар и далеч от родината, да се опитаме да съхраним българския дух, историческата памет и българските си корени, да изградим духовната крепост на знанието и да пренесем любовта си към България. Духът е буден, когато словото е силно.

Празникът със своята тържественост обедини българската общност в Хетафе, която пази спомена за бащино огнище и майчина сълза. Българското слово, звуци и ритми огласиха испанската земя. Прекрасните изпълнения на децата от българското училище бяха уроци по национално достойнство и самочувствие. Те се най-големите посланици на българската култура и изкуство по целия свят.

Гордейте се, деца, че сте клонка от многовековното българско дърво и носете българското с чест, гордост и достойнство.

Благодаря ви за успешното завършване и великолепното представяне на празника!

Благодаря и на всеотдайните родители, които не забравят и помнят от къде са дошли!

Благодаря на учителките, които вложиха много труд и за изключително кратко време успяха да подготвят това чудесно тържество!

Весела и незабравима ваканция! До нови срещи през есента, когато пак ще ни събере българското училище!

 

Нели Кочева,

председател на Асоциация „Кубрат“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Монка 15/06/2017

    Браво, Нели! Продължавайте смело напред.