Нова дума

Концерт-спектакъл в Хатива по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

zoom Концерт-спектакъл в Хатива по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

15 юни 2017

Тържествен концерт-спектакъл „Шифърът на Константин“ се проведе на 28 май в културния център на гр. Хатива „Centre Cultural Xátiva”, по повод 24-ти май - празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Събитието беше организирано от българската Асоциация „АИБЕ Балкан - Хатива“, под патронажа на генералния консул на Р България във Валенсия.

В празничната програма, посветена на делото на светите първоучители Кирил и Методий, взеха участие ученици и преподаватели от българското неделно училище за гр. Хатива, гр. Енгера и гр. Муро де Алкой - „Св. Иван Рилски“. Сюжетът на спектакъла, както и внушителните сценични декори, бяха изработени ръчно от ръководството и възпитаниците на учебното заведение.

В словото си генералният консул Цветелин Цолов поздрави участниците и гостите на събитието с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той изрази дълбоката си благодарност и признателност към присъстващите учители и към всички онези „съвременни будители“, които полагат ежедневни грижи за грамотността на българските деца в чужбина. Генералният консул подчерта изключителната важност на българските неделни училища извън пределите на Родината, които са основен двигател и пазител на българските ценности и духовност зад граница.

В същия ден, завеждащият консулската служба на генералното консулство г-жа Анна Руски, откри празничния концерт по случай 24-ти май на българското училище „Христо Ботев“ в гр. Торент.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: