Нова дума

Честваха 24 май в Мадрид

zoom Честваха 24 май в Мадрид

18 май 2017

На 7.05.2017 г. се проведе тържествен концерт по повод 24 май – ден на славянската писменост и българска култура в Centro Cultural Meseta de Orcasitas.

По традиция Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. организира честването на празника, но в  тазгодишния концерт участваха и група за танци, съставена от родители в БНУ „Бачо Киро” към Асоциация „Слово” – Алкоркон, и група за танци „Пъстър хоровод” към Асоциация „Светлина” – Виялба.

Концертът започна с поздравителни думи от Виолина Петкова – съветник по култура, образование и печат в българското посолство в Кралство Испания.

Тя приветства  гостите и участниците в проявата с празника, като подчерта, че тази  културна инициатива е израз на нашето уважение към българското слово и национален дух. Изказа удовлетворение и благодарност към българските асоциации и неделните училища на територията на Испания, които с активната си дейност допринасят за съхраняването на нашия роден език, култура и самобитни традиции.

Освен сънародниците ни, в залата гости бяха Асоциация на арменците в Мадрид,  Асоциация „Кумбре еслава”, Асоциация „Арабел” – испанска асоциация за фолклор и др. български асоциация.

Публиката се наслади на българския танцов, песенен и музикален фолклор, който бе показан от участниците с майсторство и изключително стойностно изпълнение. 

Имаше и изненада – поздрав от Асоциация „Кумбре еслава”: оперна певица, която изпя руски романс, за да са съпричастни в почитането на светите братя Кирил и Методий.

За финал на сцената излязоха всички участници и зазвуча „Хубава си, моя горо”, която се подхвана и от публиката. Разбира се, че истинският финал на концерта, бе българско право хоро, на което се хванаха всички – малки и големи, сънародници и гости, приобщени към празничния дух на тържествения концерт.

 

Деана Иванова,

президент на асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: