Нова дума

Подкрепа за хора с онкологични заболявания в България обедини сънародници в Бургос, Сеговия и Валядолид

zoom Подкрепа за хора с онкологични заболявания в България обедини сънародници в Бургос, Сеговия и Валядолид

20 април 2017

Центърът за грижа за пациенти с онкологични заболявания в България „Дара Хелп“  благодари на сънародници, живеещи в Испания, които в тяхна подкрепа организираха кампанията Дари рестото“. Ето какво написаха те в сайта си http://darahelp.com:

„Да чуеш думите: “Ти имаш рак!“ е момент, наситен с много емоции, страхове и сълзи не само за пациента, но и за неговите близки. Да решиш да се бориш и да намериш смисъл да продължиш напред, е крачка към бъдещето.

В Дара Хелп сме се заели с тази не лесна задача - да покажем на пациентите, че не са сами и зад това, те да се чувстват добре, стоят не само техните лекари, а и много други специалисти и безброй добри хора, готови да помогнат с каквото могат.

През 2016 г. към нас се присъедини българската общност в Испания.

Всичко се случи случайно. Една жена с голямо сърце - Екатерина Козарска, живееща от години в Испания, искаше да помогне, да даде усмивка на лицето на човек в нужда, чрез нейния талант да рисува. И после всичко стана лавинообразно. Включи се Диляна Бодурова, председател на Асоциация „Рила“ - Бургос, която успя да организира Коледна благотворителна инициатива в помощ на пациенти с онкологични заболявания в България. В инициативата се включиха и Асоциация ”Стара планина” гр. Валядолид, с председател Людмил Любенов, и Асоциация „ Родина” гр. Сеговия, с председател Веселина Маринова. Тези асоциации са посветили последните години от дейността си в приобщаване на българите в чужбина, в развитие на културно-социалната дейност за съхраняване на българската идентичност, дух и традиции. В каузата се включиха и български училища, както и българската общност в Испания.

В периода от 8.12.2016 г. до 31.12.2016 г. се проведе благотворително набиране на средства, в подкрепа на Дара Хелп - център грижа за пациенти с онкологични заболявания, гр. София. Кампанията бе подкрепена от над 200 дарители. Средствата бяха използвани за закупуване на тениски, изрисувани безвъзмездно от Екатерина Козарска; закупуване на платове и безвъзмездно ушиване на 60 бр. тюрбани от Кева Петрова, професионална шивачка със собствена фирма “Todo En Costuta”. С останалите средства се закупиха 61 броя изкуствени мигли, за да могат пациентките да се чувстват по-самоуверени по време на лечението. Местата, в които протече кампанията „ДАРИ РЕСТОТО“, бяха Български магазин Plaza Aragon 9- при Силвия, Български магазин „Карлово”- calle San Bruno 1-при Камер, на Коледното тържество на БНУ ”Райна Княгиня“, на срещата за трудова консултация. на 18.12.2016 г.

Фирма „Kriss 99 BG SL”, собственост на Цветелина Руменова Илиева, безвъзмездно пое разходите по транспорт на дарението.

Всички тези хора показаха, че добротата и съпричастността нямат граници и че макар и разделени, българите могат да бъдат обединени. С подкрепата си те доказаха единството на българите в моментите, когато трябват сили да вдигнеш глава и да продължиш напред. Убедени сме, че заедно сме по-силни и ще успеем да върнем отново усмивките по лицата на онкоболните и те ще продължат да се радват на това, което има смисъл.

Благодарим им от сърце за подкрепата!“

Диляна Бодурова е приготвила колета с дарението преди Великден и от името на всички, включили се в благотворителната кампания в Испания, е пожелала онкоболните да забравят завинаги за коварната болест. В писмо до центъра тя е споделила и най-съкровеното желание на обединените българи в Испания: „Да върнем вярата на хората в доброто, съпричастността и любовта към всяко човешко същество“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: