Нова дума

Участие на Българската църква в Малага в служение по повод Седмицата на Православието

zoom Участие на Българската църква в Малага в служение по повод Седмицата на Православието

9 март 2017

В първата седмица на Великия пост Православната църква отбелязва Тържеството на Светото Православие.

Тази година в Малага, в църквата “Cristo Rey”, по покана на отец Тарас Петруняк (Вселенска Патриаршия: Митрополия на Испания и Португалия) се събраха представители на 4 Патриаршии за всеобщо служение в името на Православието, в което за Българската Патриаршия участва прот. Димитър Стоянов (Малага).

Чинът за Тържество на Православието започна с традиционно шествие и изнасяне на Свещените икони, след което церемонията се отслужи на различни езици, според националността на представителите, придружавани от църковните хорове на Малага, Гранада и Кордоба (Метрополия на Испания и Португалия) и Сан Педро де Алкантара (Московска Патриаршия). Празненството завърши с концерт на хоровете, в изпълнение на църковни химни и обща братска вечеря.

Българската църковна община в град Малага (под управлението на Митрополията на Западна и Средна Европа на БПЦ със седалище в Берлин, Германия) е в процес на учредяване. Въпреки все още твърде младата си история, тя присъства в религиозния живот на града и е канена на религиозни събития от всякакво естество.

На 26 март тази година българските православни християни на територията очакват с нетърпение посещението на Негово Високопреосвещенство Западен и Средноевропейски Митрополит Антоний, за дискусия относно бъдещите стъпки.

Очаква се Митрополит Антоний да отслужи Света Литургия в храма, където се провеждат неделните служби на българите, от 12 часа: Parroquuia San Ignacio de Loyola, calle Abul Beka 15, Málaga.

 

За Църковна Община Малага:

Галина Димитрова

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: