Нова дума

Родители питат къде отиват училищните такси

Родители питат къде отиват училищните такси

30 октомври 2014

1 454 265 лева е сумата, която получават за учебната 2014/2015 г. 35 съботно-неделни училища в Испания, включени в списъка на българското Министерство на образованието и науката. (Подробна информация очаквайте в следващия брой на „Нова дума”.) В голяма част от тези училищата, управлявани от различни асоциации, се събират допълнителни месечни такси от родителите – между 5 и 30 евро. Именно парите, понякога, стават причина за спорове.

Майка публикува в една от групите на българите в Испания във Фейсбук, че заради неплащане на такси са отнели учебниците на детето й и вече не го допускат в неделното училище. Чрез социалната мрежа тя изпрати писмо и до нашата редакция на 14 октомври:

„Добър ден! Казвам се Гергана Димитрова. Имам син на 8 години – Даниел, който е в трети клас в българското неделно училище „Димитър Димов” към асоциация „Светлина”, Коядо Виялба.

Тази неделя са му взели учебниците, а на мъжа ми са казали, че не може да продължи училището, защото не сме заплатили таксата.

От три години посещаваме училището, две години сме си плащали редовно, но миналата поради финансови проблеми спряхме да плащаме.

Но това и не беше главната причина да откажем да плащаме. Таксата от 30 € на нас (и не само на нас) ни се струва доста висока, имайки предвид, че някои училища са безплатни, други имат много ниска такса, а и най-важното е, че парите се отпускат от Министерството на образованието! Мисля, че всяко дете има право на безплатно образование!!!

При поискано обяснение къде отиват парите от таксата, директорът не можа да даде конкретна информация, дори каза, че парите не стигали. Нещо, което противоречи с това, че тази година са намалили таксата на 20 €.

Имам информация, че много деца са записани и вече не посещават училището – за тези деца, предполагам, асоциацията продължава да получава средства. В моя случай – пари са получили, предполагам, че няма да ги върнат.

Възмутена съм от това, че се възползват от нашето родолюбие и желание да научим децата си.”

Светлана Исова също вече не води дъщеря си Яна в неделното училище. Двете деца са на една и съща възраст, до миналата година са били в един клас.

Пред репортер на „Нова дума” майките казаха, че са против събирането на такси и подготвят жалба до МОН, която – по думите им – ще подкрепят и други родители.

Ето какво споделя Светлана: „Започнахме да водим децата си в училището във Виялба на 5 години, в предучилищната. Аз спрях Яна през миналата година, по средата на втори клас. Причината? Това, че не желая да плащам тези пари, които ни искат. Всъщност не, че не искам, а те не могат да ни обяснят за какво са. Таксата беше по 30 евро на дете. На няколко родителски срещи аз лично съм ги питала за какво отиват парите. След като те не могат да ни обяснят за какво отиват парите, аз не искам да плащам повече. Информирала съм се от различни места, че Министерството на образованието в България дава учебниците, плаща заплатите на учителите, дава по 150 евро на дете, 10 000 евро на училище и затова искам да знам тези 30 евро на всяко едно дете къде отиват…

 

Пълният текст е публикуван в брой 516 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. satanasova 31/10/2014

  В нашето училище в Хетафе никога не е имало такси, дори когато нямаше субсидии от Министерство на образованието в Бългрия. Асоциациите получават пари и от Испания не само от България.А това , че ви карат да плащате такси е незаконно и може да ги съдите.

 2. Когато Каталуния даде пари на българска асоцаиция за българска дейност, може да ми се обадите – ще се наредя първа на опашката да се възползвам.

 3. Въпросът с таксите,всичко е напълно законно.. Всяка асоциация сама определя размера на таксата ,според разходите и приходите си. Българското неделно училище се съфинансира от МОН.


 4. Камелия 31/10/2014

  Таксите са законни госпожо Сатанасова, в закона за Асоциациите, имат право на икономическа дейност, винаги когато средствата се използват за целите и задачите на асоциацията, а не за печалба!
  За да са всички спокойни къде отиват парите и да няма спекулации по този въпрос е най-добре да се прави отчет за какво се харчат точно парите, и така да се съсредоточим върху целите и задачите: да получат най-добрите условия, обучение, възпитание и култура децата ни с нашите общи усилия на българска общност, учители и родители!
  Както описва и директора в коментара по-долу: българските училища в чужбина са съфинансирани и има разходи, които МОН не одобрява, а са наложителни за развитието на асоциацията и от там, и за училището: gestoría, банкови преводи и поддръжка на сметката, разходите свързани с честванията на празниците и т.н. ( МОН не изпраща учебниците, а училищата ги поръчват, заплащат стойността им, като са включени съответно само одобрените от тях помагала и за деца от 5 г. на горе навършващи ги в годината, за децата под тази възраст не отпускат средства нито за учебници, нито за учители).
  В началото едно училище има най-много разходи: няма носии, оборудване и т.н. Тази година се замислихме за начини за премахване на таксите и ги намалихме, т.к. с времето идва проблема на развитие на една асоциация и този процес се изразява в непрекъснато инвестиране в учебния процес и извънкласни дейности; мотивиран екип, както емоционално, така и финансово, и т.н.
  Аз съм на мнение, че трябва да се търси баланса, в който и родители, и учители трябва да са доволни, за да се получи симбиоза и среда в която децата ни да научат родния си език и култура, за да се гордеят кои са, и ние родители, и българи да се поддържаме. За тази цел не трябва да спираме да работим и да се развиваме, и с усилията на всички ни да стигнем до този баланс!
  По въпроса за малките училища специално към господин директора от статията: В Торент и Алзира, за да имаме високо качество на обучение според нивото на децата на 27 и съответно 20 деца, (одобрени по условията на МОН, имаме и деца под 5 г.) имаме 5 и 4 учителя,a в училища с по над 100 деца, например да имате 7/10. От този процент, се вижда, че при големите се получава икономия от мащаба. За това ще ви помоля, да дадете добър пример и да изразявате мнение само за вашата ситуация, без да гледате другите! И малките училища имат деца, и имат право на качествено обучение.

 5. В Бенидорм такси няма,но.....не плащаме наем за помещение-договорка между асоциацията и кмета.Разберете,че е страшно трудно да се "свързват двата края" в едно такова Българско училище.Темата е стара и няма да свърши с една публикация.При нас "всичко е на масата"-който иска-да проверява къде и колко се харчи.


 6. стела 01/11/2014

  ясно, че е трудно. и че повечето от вас са истински будители. но вие и с по 100 деца получавате пари от бг държава за едно училище.асоциацията във вилялба взима пари за три училища.нормално е жените да искат да знаят за какво се харчат таксите и да има някаква отчетнст.не се слагайте всички под един знаменател.

 7. На родителската среща миналата година в българско училище "Димитър Димов", гр. Коядо Виялба, директорът Войслав Симеонов надълго и на широко обясни за приходите и разходите, извади договорите за наем, обясни за съфинансирането от МОН и колко отпуска РБ за ученик в училище в чужбина. Не трябва да забравяме, че неделните училища са един вид частна организация, за което не мисля че дължат обяснение на който и да е.
  Училището има много ученици и единици са тези които постоянно оспорват таксата и се опитват да сеят раздор и да настройват другите родители. Аз съм майка на три деца, по-големите две три години съм ги водила всяка неделя в Мадрид, защото по-близко от училището във Вайекас нямаше. Там, освен за таксата, имах разходи за път и 4 часа загубено време в което да ги чакам. За района на северо-западен Мадрид училището в Коядо Виялба беше като спасение. Тук учат не само деца които живеят тук и в околностите, но има семейства, които идват от Сеговия.
  Въпросната госпожа и още 2-3 се опитват да съботират усилията на директора и учителите. Включително се интересуваха какво заплащане получават учителите, за труда които полагат, да научат децата им на майчиния им език, защото на повечето българчета тук дори родителите им говорят на разваления си испански.
  Та, училището си е много добро, за тези които не им харесва, училището в Хетафе на Сатанасова е безплатно, да отидат там и да спрат да бълват змии и гущери. Не знам някой на сила да ги кара да водят децата си. Неделните български училища не са задължителни, а по желание, както на родителите, така и на учениците. Моля тези, които нямат желание, да не пречат на останалите.

 8. Хаджирадкова, първо несме еденици, а доста родители, второ желание имаме но без да ни крадът, на родителската среща , така наречения директор избълва куп глупости и лъжи. Взимат пари за 3 регистрирани у4илища... 30 000 евро. по 150 евро на дете , като имат регистрирани към 200 от който можеби към 100 посещават у4илището. зна4и 200по 150 са още 30 000 евро. за останалите 100 за които се взимат пари но те не посещават у4илището.. това са откраднати пари....... Така до тук са 60 000 евро като прибавим и събраната такса от 30 евро на дете са 3000 на месец... за 10 месеца са оше 30 000 евро ... та станаха 90 000 евро .... Разпределени за 10 месеца са по 9 000 на месец ...колкото и разходи да има за наеми , адвокат и тем подобни ...който се съмняжам 4е има .... смятай колко му остават на 4овека ... да кажем 4е има 2 000 евро разходи за добавки към заплатите на у4ителите, наеми и др.... остават 7 000 евро всеки месец..... за 10 месеца............ за една година 12 месеца 4ове4еца взима скромната заплата от 5 000 евро на месец и две допълнителни заплати както си му е реда ....... Казвам заплати защото той в момент на ярост в който неможеше да обясни къде отиват парите.... каза" Аз питамли те за какво си хар4иш твойта заплата. Това е един крадец , който краде от хляба на децата , и от изтрадалия български народ ......... защото близките ни, приятелите ни кохто преживяват с малките си заплати плащат данъците от който идват парите за да у4ат децата ни български език . Просто Крадец .....

 9. Здравейте,моята дъщеря посещава същото училище... Аз искам да попитам тези който защитават така нареченият директор.. Вие поставихте ли се на мястото на това дете и неговите родители и това ли е начинът да изгониш едно дете, повтарям дете от училище... Да му вземеш учебници пред приятелите му, включително и пред дъщеря ми. Безсрамие

 10. Имам един въпрос, разходът наем на помещение покрива ли се от МОН? Ако се покрива как става това, с отпуснатите средства на асоциацията или е като отделен разход?