Нова дума

България открива национално туристическо представителство в Испания

zoom България открива национално туристическо представителство в Испания

24 януари 2024

Министърът на туризма Зарица Динкова бе в Мадрид по повод международното изложение FITUR 2024, като по време на своето посещение проведе редица работни срещи. В натоварената си програма успя да отдели време и за интервю за „Нова дума“, след като заедно с посланик Алексей Андреев присъства на официалното откриване на форума.

Г-жа Динкова е магистър по дипломация и международни отношения от университет „Комплутенсе“ в Мадрид и е завършила Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания. Тя бе заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС, била е и главен политически съветник в Европейския парламент. Министър на туризма е от юни 2023г.

- С какви чувства се връщате в Мадрид?

- Винаги с най-положителни, с оглед на факта, че по време на председателството на Испания изградихме изключително близки и прагматично отношения с държавния секретар по туризма Росана Морийо.

- По време на срещата Ви с нея стана ясно, че ще има аташе по туризма в посолството в Мадрид. Кога се очаква да започне работа?

- Ние защитихме позицията с бюджета си за 2024 г., защото отношенията с Испания в областта на туризма вървят много добре. Имаме много силен растеж на испански туристи за миналата година – близо 50%, особено за уикенд и градски туризъм. България много допада на Испания и като настроение, и като манталитет. Знаете, че те обичат добрата кулинария, обичат да се забавляват, социални са. Същата е ситуацията с Италия, затова аташето, което ще е ситуирано тук, ще отговаря и за Италия.

В момента финално подготвяме документите, тъй като трябва да мине процедура по съгласуване с колегите от Външно министерство, но мисля, че в много кратки срокове, обозримо може би до два месеца, ще имаме аташе по туризма в Мадрид.

- Щандът ни на FITUR тази година е много атрактивен, а толкова много изложители не сме имали в последно време…

- Благодаря Ви. Това също е показателно за начина, по който се развиват отношенията ни с Испания. Ние разчитаме на страната и като на един от основните ни партньори, не само във външнополитическите рамките на ЕС, но и в туризма. Говорихме си и с испанския държавен секретар Росана Морийо, и министъра на туризма на Италия Даниела Сантанче, колко е важна ролята на България в подсилване стратегически на средиземноморския фланг на ЕС. Те виждат нашата активност и позиция като изключително положителен принос. Оценяват начина, по който работим, включително в сферата на туризма. Миналото ми като зам.-министър на външните работи ми помага изключително много в това стратегическо позициониране.

Бих искала да споделя с вас, че за мен днес е исторически ден, защото точно преди 20 години – в началото на юли 2003 г., получих тук дипломата си от мадридската дипломатическа академия от ръцете на крал Хуан Карлос и кралица София. А днес пък имах възможност да поздравя неговия син Фелипе. Така че някак си затворих един 20-годишен цикъл.

Другото, което много ни свързва с Испания, са хората ни – всички българи, които живеят в Испания. Това е третата по големина българска общност в света и за нас това е много важно – те да виждат присъствието на България, затова по всякакъв начин засилваме връзките. Още повече, че самите те са една своеобразна реклама на България тук. Всеки един от тях, в разговорите си с приятели и колеги испанци, поканите, които отправят, също ни помагат да развиваме отношенията си положително.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: