Нова дума

България отново с участие в туристическото изложение в Мадрид

zoom България отново с участие в туристическото изложение в Мадрид

24 януари 2024

44-то издание на международното туристическо изложение FITUR бе открито днес в Мадрид от испанския крал Фелипе. Сред официалните гости на церемонията бяха министърът на туризма на България Зарица Динкова и посланикът ни в Испания Алексей Андреев. FITUR 2024 е едно от най-големите туристически изложения в света, в което тази година участват рекордните над 9000 фирми и организации от 152 държави.

Министерството на туризма на България отново организира националното ни представяне с щанд от 150 кв. метра, на който в периода 24-28 януари се представят 16 институции и туристически агенции, съобщиха за „Нова дума“ от пресцентъра на Министерството. Това са „Уърлд Синерджи Tравъл България“ ООД, „Балканиа Тур“ ООД, „Бояна – МГ“ ЕООД, Столична Община ОП Туризъм, Община Пловдив, „Албена“ АД, „Май Стори Травел“ ЕООД, „ВИЯ ТРАВЕЛ“ ООД, „Тандем Травел“ ООД, „Филиптур 1“ ООД, Община Варна, „ЕНДЖОЙ ПРАЙМ ТУРС“ ООД, „Царевград Търнов“ ЕООД, „България Еър“ АД, „Глория Турс“ ООД, „Балкан Травел Експириенсис“ ООД. 

Участието на България в изложението има за цел имиджово представяне на страната ни, привличане на нови клиенти и повишаване информираността на посетителите относно разнообразните възможности за туризъм, уточниха от пресцентъра на Министерството на туризма. От там допълниха, че разширяване на пазарните позиции, осъществяване на контакти с чуждестранни туроператори и агенции за включване на България в програмите им за 2024/2025 г., както и тяхното обогатяване също са сред целите на представянето ни. 

По време на петдневното изложение ще бъдат организирани винени презентации, като акцентът ще е върху съществуващите и развиващи се винени дестинации на България. Гостите на българския национален щанд ще бъдат запознати с възможностите за винено-кулинарен туризъм в Североизточна България, Тракийската низина и Розовата долина, Южен Сакар, Долината на Струма, Западна и Централна Дунавска равнина. Всеки от районите ще бъде представен с качествено, типично за тероара вино, уточняват още от министерството.  

В периода януари – ноември 2023 г. общият брой на испанските туристи, посетили България, е 72 591 души, което с 41,6% повече от същия период на 2022 г., показва статистиката на министерството. Испанските граждани проявяват интерес най-вече към градския и културен туризъм в България, а най-посещаваните от тях дестинации са София, Пловдив и Велико Търново.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: