Нова дума

Цветелин Цолов: Със съществуването на Генералното консулство в Барселона сънародниците ни чувстват Родината малко по-близо

zoom Цветелин Цолов: Със съществуването на Генералното консулство в Барселона сънародниците ни чувстват Родината малко по-близо

27 септември 2023

Дипломатът Цветелин Цолов е познато име за българската общност в Испания. Той е генерален консул на Република България в Барселона, а преди това беше генерален консул във Валенсия и завеждащ консулските служби в Мадрид и в средиземноморския град. Вече 4 години ръководи дипломатическата мисия с консулски окръг Каталуния и Арагон. Работата му е не само в услуга на сънародниците ни, но и в популяризиране и утвърждаване на България като привлекателна дестинация за инвестиции, туризъм и иновации. Разговаряме с г-н Цолов за предизвикателствата и равносметката за изминалия период.

- Навършват се 4 години, откакто Генералното консулство на Република България в Барселона отвори врати. На Вас се падна отговорността да „изградите“ от основи второ дипломатическо представителство на страната ни в Кралско Испания, след като през 2009 г. сторихте това и във Валенсия. Какво най-ярко е останало в съзнанието Ви от началото в Каталуния? Кой беше най-трудният момент?

- Действително на 10 октомври т.г. ще се навършат 4 години от официалното откриване на Генералното консулство на Република България в Барселона. Горд съм, че през 2019 г. ръководството на Министерството на външните работи за пореден път ми гласува доверие и ме натовари с отговорността да изградя, открия и ръководя второто Генерално консулство на Република България в Кралство Испания, след това във Валенсия. Приех това предизвикателство като висока оценка за работата си до момента и бях изключително удовлетворен и ентусиазиран.

Каталуния е една прекрасна испанска автономна област. Силно икономически развита и с изключително богато културно-историческо наследство, привличащо милиони посетители годишно. Разбира се, няма как да премълчим, че автономията има своите проблеми, свързани най-вече с т.нар. процес за независимост, който безспорно всява известно разделение в каталунското общество от десетилетия, а може да се каже и от векове. В тази връзка, може би един от трудните моменти при създаването на Генералното консулство, наред с поставените изключително кратки срокове за откриването му, беше именно съвпадението на неговото изграждане с периода на масовите безредици в Каталуния през 2019 г.

В крайна сметка, най-ярко в съзнанието ми са останали не трудностите и препятствията, а удовлетворението от свършената работа в полза на обществото, на българската диаспора в Каталуния и Арагон. Надявам се, че със съществуването на Генералното консулство сънародниците ни тук чувстват Родината поне малко по-близо до себе си и усещат нейната подкрепа. 

- Вашият опит спомогна за бързото утвърждаване на мисията ни не само в Каталуния, но и в Арагон. Срещнахте ли подкрепа от местните власти?

- Безспорно, натрупаният опит от създаването на Генералното консулство във Валенсия, а и този по време на работата ми там, дадоха своя позитив за бързото утвърждаване на мисията в Барселона, както пред местните власти и органи за самоуправление, така и сред сънародниците ни, пребиваващи в тази част на Испания. Бързо създадените служебни и лични контакти с представители на държавните и местните институции на най-високо ниво, както и тези с колегите от Консулския корпус, акредитиран в Барселона (Консулският корпус, акредитиран в Барселона – 98 консулски представители, е третия по численост в света, след тези в Ню Йорк и Хонконг), дадоха своите резултати, които вече четвърта година се материализират в пълна подкрепа и съдействие от тяхна страна за Генералното консулство на Република България в Барселона. Разбира се, утвърждаването на мисията би било немислимо без подкрепата на българската общност и нейните организации.

- Положителните коментари във Фейсбук за работата Ви са налице. С какво успяхте да спечелите доверието на сънародниците ни?

- Всички си спомняме, че в недалечното минало, по една или друга причина, българските консулски представителства не се ползваха с особено добра слава. Когато за първи път се сблъсках с този факт от другата страна на барикадата – в качеството си на завеждащ Консулската служба на Генералното консулство във Валенсия (2009 г.), си казах, че това не бива и не може да продължава така. Тогава си поставих за цел да дам всичко от себе си, за да променя този негативен имидж и да превърна българското консулство в една модерна институция, отговаряща на европейските стандарти и удовлетворяваща очакванията на гражданите. От тогава усилията ми са насочени именно в тази посока. Стремя се да бъда близо до хората, да се поставя на тяхно място, да погледна от тяхната гледна точка, за да ги разбера и да им помогна. Според мен, това е правилната рецепта, както и да обичаш онова, което правиш. Останалото е въпрос на добър мениджмънт и способност за работа в екип. Тук е мястото да благодаря на прекрасния екип на Генералното консулство в Барселона за неговата отдаденост към работата и висок професионализъм, без които успехът на мисията би бил невъзможен.

- С какъв екип разполага Генералното консулство в Барселона 4 години по-късно?

- Четири години по-късно Генералното консулство в Барселона разполага със същия седемчленен екип, с който стартира работа през 2019 г. Той се състои от двама дипломати, дългосрочно командировани от Министерството на външните работи, и пет технически сътрудници – местни лица (наши сънародници). С гордост и радост мога да споделя, че колегите ми са чудесни, както в професионален, така и в човешки план. Убеден съм, че в голяма степен добрият имидж на консулството е изграден именно върху техния труд. Новото, относно състава на мисията е, че в края на 2022 г. българското Министерство на икономиката и индустрията разкри Служба по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към Генералното консулство в Барселона, чиято дейност със сигурност ще допринесе за развитието на съществуващия значителен потенциал за по-активно търговско-икономическо сътрудничество между България и автономните области от консулския окръг на представителството (Каталуния и Арагон).

- Колко души обслужихте през този период?

- Според отчетните данни на електронната система за консулски услуги, от откриването му на 10 октомври 2019 г. до 1 септември 2023 г., в Генералното консулство са били обслужени 11 483 граждани.

- Какви са най-търсените услуги?

- Според данните от същата електронната система, сред най-търсените консулски услуги са: подмяна на лични документи (лична карта и задграничен паспорт); нотариално удостоверяване на подпис и/или съдържание на различни документи (нотариални заверки); регистриране на родени в Испания деца; издаване на дубликат от удостоверение за раждане; издаване на временен паспорт; придобиване или отказ от българско гражданство и пр.

Тук е редно да уточним, че административните услуги са само част от дейността на Консулската служба. Същинската консулска дейност се изразява в ежедневното разрешаване на множество консулски казуси, свързани предимно с изпаднали в беда или затруднение български граждани, като например: пострадали при инциденти, жертви на престъпни деяния; арестувани; излежаващи влезли в сила присъди; починали в Испания и пр.

- Имате ли практика за изнесени консулски дни?

- Към момента Генералното консулство в Барселона няма практика за провеждане на изнесени консулски дни. От една страна – консулският окръг на задграничното представителство не е особено голям като географска територия, а населените места със значителна българска емиграция в него са добре комуникирани с Барселона. Същото не е наложило провеждането на този вид обслужване до сега. От друга страна, до момента не е регистрирано желание или предложение за организиране на изнесени консулски дни от страна на българските общности по места.

- За изминалите 4 години се наложи пет пъти да организирате избирателни секции.

Броят на гласувалите в Генералното консулство в Барселона винаги беше рекорд сред българите в Испания, което е показателно, че сте се справили перфектно с

организацията. Така ли е?

- Не е редно, а и не бих могъл сам да дам оценка за работата си в този аспект, но се радвам, че Вие я оценявате високо. Да, през последните години се наложи доста често да се организират избори в чужбина. На практика организацията на вота зад граница, което всъщност е доста сложна и деликатна работа, се превърна в рутинна задача на задграничните представителства, отнемаща доста време и усилия. Смятам, че доброто справяне на Генералното консулство в Барселона в това отношение се дължи, както на придобития вече солиден опит, така и на отличното сътрудничество с местните власти и най-вече с българските общности в населените места, където се образуват изборни секции, за което искрено им благодаря.

- Как бихте обобщили работата си с българските общности в консулския Ви окръг,

обхващащ Каталуния и Арагон?

- На територията на автономните области Каталуния и Арагон, където официално пребивават малко над 21 000 български граждани, са регистрирани и успешно развиват своята дейност общо пет български асоциации, както следва: Асоциация „Свети Георги“ – гр. Барселона; Асоциация „Приста“ – гр. Йорет де Мар; Асоциация на Българите в Тарагона „България“ - гр. Реус; Асоциация „Мечта“ – гр. Лейда; Асоциация на българите в Арагон „Арагон БГ“ – гр. Сарагоса.

С радост мога да споделя, че Генералното консулство има изключително успешно сътрудничество с всички тези български организации. Организации, чиято основна цел е да сплотяват българските общности по места, да съхраняват и популяризират българските традиции, дух и култура. Организации, чиято най-важна задача е да не позволят сънародниците ни, живеещи в чужбина и особено на родените тук в Испания млади съотечественици, да забравят своите български корени. Да не допуснат младото поколение българи да не познава или да забрави българските език, история и култура. Именно във връзка с това към всяка една от петте българските асоциации е основано и функционира Българско неделно училище.

Мнението ми е, че тези организации и училищата към тях са основен двигател и пазител на българските ценности и духовност тук, далече от Родината, а Генералното консулство следва да бъде обединител на техните усилия в тази насока. Именно в това е фокусирана работата на мисията ни с българските общности. Така например, в честването на Деня на народните будители през 2022 г., което се състоя под патронажа на г-жа Десислава Радева – съпруга на президента на Републиката, за първи път участваха заедно и петте български асоциации. С това събитие успяхме да поставим началото на една прекрасна традиция, а именно обединено честване на значимите български празници.

Генералното консулство се старае да оказва максимална подкрепа на българските общности, според своите компетенции, разбира се. Българските асоциации и организации, от своя страна, винаги са оказвали нужното съдействие на консулското представителство, особено при провеждане на избори, за което още веднъж сърдечно им благодаря.

- Планирате ли присъствие на Генералното консулство в Барселона в социалните

мрежи?

- Да, макар и с известно забавяне, планираме присъствие на Генералното консулство в социалните мрежи. Същото ще е факт в началото на 2024 г.

- Освен обслужване на български граждани, обаче, ролята на Генералното консулство е също политическа и икономическа. Как работихте в тези насоки?

- Да, така е. Това е и разликата между Консулската служба и Генералното консулство, за която много хора са ме питали.

В тази връзка, през изминалите 4 години Генералното консулство работи активно за утвърждаване на официалното българско присъствие в автономните области Каталуния и Арагон. Положени бяха усилия както за създаване на нови, така и за поддържане и задълбочаване на вече установените официални и работни контакти на най-високо ниво с представители на държавната и местните власти, с цел постигане на бърз оперативен контакт с отделните институции и ефективно сътрудничество. Същите контакти бяха успешно използвани, както за подпомагане на българските общности по места, така и за утвърждаване на положителния образ на страната ни като отговорен и активен член на ЕС.

Със същата цел беше взето участие в десетки конференции и международни форуми, включително такива, свързани с настоящото испанско председателство на Съвета на ЕС.

Задграничното представителството положи усилия за популяризиране образа на България като привлекателно място за инвестиции, туризъм и развитие на иновации. В Барселона бяха организирани икономически форуми, включително международен такъв съвместно с Българската агенция за инвестициите (БАИ), на които бяха представени предимствата на България като инвестиционна дестинация пред заинтересовани представители на испанския бизнес.

Оказвано беше нужното съдействие на множество български и испанки фирми, желаещи да сътрудничат помежду си, с цел увеличаване на стокооборота между България и автономните области Каталуния и Арагон. Както вече споменах, неотдавна към Генералното консулство в Барселона беше разкрита Служба по търговско-икономически въпроси, която значително увеличи дейностите на представителството по отношение на търговско-икономическия обмен.

Генералното консулство положи усилия и в сферата на културата и публичната дипломация. Освен десетките културни събития, проведени с наша подкрепа тук в Каталуния, през есента на 2022 г., по инициатива на Генералното консулство, в Софийска градска художествена галерия беше представена изложбата „ПИКАСО през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин“.

- Каква е личната Ви равносметка за тези години на поредния ръководен пост?

- Вероятно ще прозвучи клиширано, но с времето се убедих, че наистина човек е успешен в работата си, когато харесва и обича това, което прави. Дипломацията беше моя мечта още от ученическите години. По-късно мечтата се превърна в цел, а целта в план. План, който следвах с много желание и ентусиазъм, давайки всичко от себе си да го изпълня. И ето, че идната година ще се навършат 20 години, откакто съм служител на Министерство на външните работи. Искрено се надявам, че с работата си през всичкото това време съм бил и продължавам да бъда полезен за хората и за страната си, защото именно това ме кара да се чувствам удовлетворен.

Настоящия си пост приемам като естествено развитие на дългогодишната си кариера и като оценка за старанието ми в работата. Това, в което силно вярвам обаче е, че човек трябва да стои не зад поста, който заема, а зад собственото си име. Само така може да получи уважението и обичта на останалите. И тук искам да благодаря на колегите си от МВнР и на екипа на Генералното консулство в Барселона за доверието и взаимното уважение през годините, които вярвам ще продължат и в бъдеще. Да благодаря на колегите си консули, че ми гласуват доверие и два пъти ме избират за член на Управителния съвет на Консулския корпус, акредитиран в Барселона. Да благодаря на Ротари клуб Интернешънъл, че през 2019 г. ме удостои с годишната си награда за професионализъм. Да благодаря най-вече на семейството си, на съпругата и сина ми, за любовта и спокойствието, които ми даряват и за това, че винаги са били до мен и са подкрепяли мечтите ми. Надявам се, че в бъдеще ще имам възможност да бъда още по-полезен за обществото и за Българската дипломатическа служба.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: