Нова дума

Иван Дяков и Росица Пейчева гостуват на „Етно България“ в Торехон де Ардос

zoom Иван Дяков и Росица Пейчева гостуват на „Етно България“ в Торехон де Ардос

10 юни 2022

Петото юбилейно издание на фолклорния концерт-спектакъл "Етно България" ще събере отново хиляди българи в парк "Европа" на Торехон де Ардос (Мадрид) на 2 юли (събота). Началото на събитието е в 18 ч., в гръцкия амфитеатър на парка.

Под мотото „Заедно, за да бъде България“ Асоциация „Требол“ (Мадрид) и Асоциация “Родители“ (Сеговия) ще обединият сънародници от цяла Испания, които ще имат възможност да се насладят на българския фолклор. Специални гости на концерта-спектакъл са народните изпълнители Иван Дяков и дъщеря му Ивана, Росица Пейчева, гайдарят Атанас Младенов и танцова формация "Пловдивъ".  

„През годините събираме хиляди българи, испанци и други посетители на Мадрид, за да видят и да се полюбуват на българският фолклор“, разказва за БТА Людмила Димитрова – председател на Асоциация „Родители“ и допълва, че зад проекта стоят учители и ръководители на неделни български училища, които живеят в чужбина.

„Целта ни е чрез изяви на различни танцови и певчески ансамбли, групи, вокални формации, хорове, индивидуални изпълнители, артисти, музиканти, оркестри-творци на изкуството на различни възрасти и от всички краища на Испания, България и света да пресъздадем и възстановим нашите традиции и обичаи под формата на спектакъл, да покажем на децата извън пределите на България, културата и историята на най-старата държава“, споделят още организаторите.

По традиция, специални занимания са предвидени и за най-малките. Детските “Етно настроения“ също ще са на 2 юли, но от 11:00 часа в парк „Европа“. Децата от неделното българско училище „Азбукарчета“, Торехон де Ардос, които празнуват 10-годишнина, ще излязат на сцената и ще пеят и танцуват заедно със своите ръководители Елена Серафимова и Надежда Колева, съобщава БТА. В програмата ще се включат и техните приятели от ОУ “Климент Охридски“ град Пазарджик, както и техни връстници от Гърция, Румъния и Испания.

Задължителна част от програмата е „Копринена приказка за България“ с ръководител Мария Петрова. Към 30-те копринени платна, нарисувани от децата, ще бъдат прибавени още две, които съдържат емблематични за България символи, исторически и литературни герои. Ще бъдат организирани кръжоци и работилници. Участниците ще рисуват върху коприна и хартия символите на толерантността, ще пишат речник на различните езици и ще изтъкат малка черга, символ на българщината, допълват от БТА. 


 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: