Нова дума

До 30 юни подписваме петицията за електронно гласуване

zoom До 30 юни подписваме петицията за електронно гласуване

20 юни 2022

До 30 юни сред българите в Испания, България, Франция, Италия, Великобритания, Германия, Румъния, Молдова, Аржентина, Канада, САЩ, Малта, Холандия, Дания и др. продължава подписката под петицията за въвеждане на електронно гласуване в България, подета миналата година от Инициативен комитет с председател Иванка Иванова. Петицията е на разположение за полагане на саморъчен подпис при координатори в целия свят, като за съдържанието й са уведомени всички български институции – президентство, НС, МС, евродепутати, дипломати, омбудсман и др.

Иванка Иванова изпрати и писмо до редакцията на „Нова дума“. Публикуваме го без редакторска намеса:

„УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ,

Позволявам си да Ви информирам, че на основание чл. 26, ал.1 и чл. 45 от Конституцията на Република България в град Барселона, Кралство Испания е отворена Петиция за въвеждане на електронно гласуване в България, която е с обхват България, страни в ЕС и извън ЕС, считано от 04 април 2021 г. (саморъчно полагане на подпис, с физическо присъствие)  е с краен срок 30 юни 2022г.вкл.

Иницииране на Петицията с физическо присъствие и полагане на подписи е много трудно и отделя много време.

Прилагаме законодателството  на България, електронна петиция няма правна стойност, поради факта за не наличие на електронни  подписи на българските граждани, а в чужбина те не важат за България.

Те са в сила и важат само за съответната държава. Нашата кауза се решава от Народното събрание на България, съгласно Конституцията ни!

Поради интерес за подписване на Петицията се наложи да удължим срока от 10 юни 2022 до 30юни 2022.вкл.  След приключване на подписването на петицията, същата ще бъде номерирана прошнуроване и ВХОДИРАНА в  НС-ОРИГИНАЛ. Ще информираме всички български граждани в България и чужбина за  движението и Решението на НС, относно нашето искане за промяна в Изборния кодекс.

Всички български граждани може да подпишат петицията при своите координатори.

Остават броени дни до крайният срок(30/06/2022) за подписване на Петицията за ел. гласуване в България и чужбина.

Петицията стартира от Барселона на 04.04.2022. и за 2 дни събрахме 2000бр.

Хиляди подписи имаме , очакваме от Аржентина, Канада, Германия, Италия, Румъния, Молдова Испания, и т,н, Продължава подписването на петицията.  Страните, които са за подкрепа на Електронно гласуване са България, Испания, Франция, Италия, Великобритания, Германия, Румъния, Молдова, Аржентина, Канада, САЩ. Малта, Холандия , Дания, Португалия и още много страни.  Държа да Ви уведомя, че за нашата Петиция са уведомени всички институции на България.

Отново да напомним мотивите:

Електронното гласуване ще увеличи броя на участващите в изборните процеси български граждани с активно и пасивно изборно право. Поради очевидни причини това важи в още по-голяма степен за сънародниците, живеещи в чужбина.

Много са предимствата на електронното гласуване, съпроводено с технически решения, гарантиращи тайната и сигурността на гласуването:

- Електронното гласуване e финансово изгодно, удобно, бързо, лесно, здравословно,

спестяващо много време.

- Електронното гласуване осигурява масово участие на българските граждани, независимо от местонахождението им.

- Чрез електронното гласуване българските граждани ще изпълнят по-пълноценно своето конституционно право на вот.

- То ще покаже, че държавата милее за всеки български гражданин в страната и в чужбина.

- В епохата на мощните комуникационни средства политическите партии и гражданските сдружения ще могат бързо и ефективно да представят на всеки сънародник своите програми и управленчески идеи. Скъпото агитиране до „всяка врата“ ще бъде допълнено с възможностите, които дават 5G, а скоро и 6G, 8G.

- Електронното гласуване би помогнало и за промяната на сегашното ненормално положение, при което многохилядните гласове на българите в чужбина се размиват и предварително не се знае къде отиват.

- Електронното гласуване може да бъде и първа стъпка за разкриването на избирателни

райони „Чужбина“, каквито са въведени в някои от заобикалящите ни страни.

- Имаме Електронно заявление, остава да въведем и останалата част(бюлетината). С въвеждане на електронното гласуване и подаване на електронното заявление за гласуване в чужбина, автоматично отпада гласоподавателят от избирателните списъци в България.

- Така не е необходимо да се попълва Декларация (образец от ЦИК, съгл. Изборния кодекс) от българите в чужбина (с постоянно или временно пребиваване ) и за българите в България от един избирателен район в друг(един от важните мотиви). Да не превръщаме МВнР в ЦИК, те имат много други важни функции за България. Нека посоката да е ЦИК , българските граждани и обратно.

Можем да го осъществим: oт телефона си, от лаптопа, от настолния компютър, независимо на коя точка на Земята има български граждани. Живеем в ерата на 5G, скоро ще се активира 6G и 8G. 

Няма невъзможни неща. Няма не може , има Не искам ! Това е моето мото!  Глас Народен, Глас Божи!

В чужбина най-големият проблем са разстоянията, а в условията на пандемии, кризи,  при стриктните указания и мерки, още по-голямо е значението на електронното гласуване, което е здравословно, финансово изгодно, лесно и ще увеличи броя на участващите в изборните процеси български граждани с активно и пасивно изборно право.

От мое име и името на българските граждани от България и чужбина Ви благодаря за Вашата готовност да дадете  гласност,  относно нашата Петиция за промените в Изборния кодекс и всички заедно  ще сме радетели за въвеждане на електронно гласуване в България и чужбина (както Бразилия , Естония).

Държа да Ви уведомя, че за нашата Петиция са уведомени всички институции на България.(прил. списък).

Поради това отправяме покана с предложение до НС  и чрез Вас, като медия, а те в качеството си на законотворци, защитници на българските граждани в България и чужбина, и  с огромното им желание, да се въведе Електронно гласуване съгл. Промени в Изборния кодекс.

Ще се радвам да сме дали старт на инициативата „Електронно гласуване“ с Ваша помощ, с благословията на Патриарха, БПЦ, Главното мюфтийство, Румен Радев-президент на България, депутати, евродепутати, и всички институции на България,  както ни подкрепихте  всички за откриване Ген. консулство на България в Барселона.(Кралство Испания), (10 октомври  2019).

Налице са  много добри (ИТ) специалисти и може заедно да се получи, това, което съвременните условия и процеси го изискват и дадем Свобода на упражняване на вот на българските граждани в България и чужбина, съгласно Конституцията на Република България.

 

С уважение,

Иванка Иванова-Председател на Инициативен комитет на Петиция за въвеждане на електронно гласуване в България и чужбина и за откриване на Консулство на България в Барселона(Кралство Испания) с над 41члена на ИК.“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Ел.гласуване е един метод на гласуване за всички българи от целият свят, независимо на коя точка на земоното кълбо се намират! Ще се радвам всички Политически партии в НС да гласуват и да променят Изборният закон . Ще се радвам всички институции, които сме уведомили да ни подкрепят. Благодаря на нашият вестник за публиацията.