Нова дума

Изложба на български творци в Мадрид

zoom Изложба на български творци в Мадрид

21 юни 2022

Три българки, занимаващи се с творческа дейност в Мадрид, ще представят оригиналните си работи пред широката публика в испанската столица.

В събота, 25 юни 2022 г., от 10:30 до 20:30 ч., експозицията им ще бъде достъпна за посещение на адрес ул. „Сан Бернардо“ 5, локал 10, Мадрид. Ще могат да се видят оригинални украшения с българска шевица, рисунки върху стъкло и тъкан, сребърна и друга авторска бижутерия. Като част от събитието е организирана и съпътстваща програма, в която присъстващите ще могат да научат – напълно безплатно – любопитни подробности за перлите, да си направят портрет с някои от украшенията или да пробват познанията си във викторина с награди.

Кои са създателките на инициативата?

Таня Иванова е бижутер, преминала официалното обучение на училище Арте 3 в Мадрид. Занимава се със създаване на украшения от 2012-та година. През 2013 г. прави първото си изложение в основния магазин на дизайнера Адолфо Домингес в Мадрид. През 2017 г. печели осмото издание на конкурса Yo Soy Bisutex, организиран от ИФЕМА, Мадрид. По онова време работи с мъниста и естествени камъни. Към днешна дата на работната й маса се намират сребро, емайл, мед, естествени камъни, перли. Създава уникати. Работите могат да се видят онлайн на адрес www.thjewels.com.

Наташа Минкова е текстилен дизайнер, завършила в Русе. В Испания е от 2004-та година, а в Мадрид идва 11 години по-късно. Тук има собствено ателие-магазин, в което създава уникатите си с ярък, индивидуален почерк. В него рисува картини, създава приказки върху текстил, рисува и гравира върху стъкло, облекло, чанти, обувки. Магазинът е на адрес: Madrid, calle Fernández de los Ríos 17 ,metro Quevedo.

Даниела Славова е преподавател в Първо българско неделно училище "Св.Иван Рилски" в Мадрид. Тя посвещава времето и усилията си да запази и научи на български език и дух родените в чужбина деца на български емигранти. Личният интерес към тайните, които крие традиционната българска шевица, я довежда до създаването на украшения с нея. Работите на Даниела са цветни, ярки и попадат в окото и душата не само на родените на българска земя, но и на не толкова запознатите с нашата култура.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: