Нова дума

Българско момиче е посланик на планетата Земя

zoom Българско момиче е посланик на планетата Земя

26 март 2021

13-годишната Ребека Емилова е избрана като представител на България в проекта „Посланички на планетата Земя“. Тя е едно от 12-те момичета, заедно с деца от Германия, Швейцария, Испания, Аржентина, Полша и др., които искат да спасят планетата, да я запазят чиста и да дадат гласност на последствията от климатичните промени на световно ниво.

Инициативата „Посланички на планетата Земя“ е на Организацията на обединените нации (ООН), която иска да подчертае главната роля на близо 2-та милиарда младежи по света в изграждането на по-доброто и чисто бъдеще на планетата, защото това е тяхното бъдеще.

Ребека е част от проекта на дизайнерката Olga IF – Maestro Kid. Самата Олга е говорител на глобален форум на ООН, където представя темата „Амбициозни действия за екологично възстановяване. Инвестиране в образование за устойчива детска мода“ – залегнала в основата на проекта й. Като модел и лице на Maestro Kid, Ребека Емилова ще допринесе за развитието на устойчивата мода, на местния екологичен туризъм и пътуванията с цел наблюдение и запознаване с природата, чиито основни принципи са рационалното използване на природните ресурси и опазването на околната среда.

Макар и само на 13 години, българското момиче жъне успехи на национални и международни модни подиуми, включително и в модното ревю Francófona 2020 – Cibeles (Мадрид). Ребека вече има покана и за дефилето Cannes Fashion Days, което се провежда по време на филмовия фестивал в Кан.

Тя е много щастлива от новата си ролята на посланик на планетата Земя, като казва, че акцентът в нейните речи ще е устойчивата мода. Модата е втората най-замърсяваща индустрия в света – 20% от отпадъците, генерирани на планетата, идват от този сектор. Производството на едни джинси от 800 грама включва разходи от 8000 литра вода, а на памучна тениска от 250 грама – 2500 литра на ден. Затова Ребека призовава да си представим екологичните последствия след производството на количеството дрехи, които имаме в гардеробите си, и да помислим, преди да изхвърлим повече от половината от тях (каквато е честата практика на почти всеки един от нас).

Според българското момиче, това се дължи на липсата на етична и социална отговорност в обществото. Така че тя – като моден професионалист, който винаги е на първата линия, ще се бори за устойчиво използване на модата, и ще популяризира и други дейности за екологична защита на нашата земя.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Браво Беки !!!.Ти си нашата гордост !!!
    Успех