Нова дума

Как да запазим час онлайн за смяна на личните документи в консулските служби в Испания

zoom Как да запазим час онлайн за смяна на личните документи в консулските служби в Испания

6 май 2020

Електронният портал на дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работи в България – https://www.consulatebg.eu, отново предлага възможност за попълване на онлайн заявление за издаване на лична карта, паспорт или пасаван и за запазване онлайн на час за подаването му в Консулските служби в Мадрид и Валенсия. За Барселона тази услуга работи още от октомври 2019 г., когато бе открито Генералното консулство. Друга от функционалностите в сайта е и проверка по ЕГН дали готовите документи са получени в съответната консулска служба.

Попълването по електронен път на заявлението става тук: https://www.consulatebg.eu/apply. При правилно попълване, се генерира уникален QR-код, който е част от документа. Уникалният код (наречен UNI-код) ще ви трябва и за запзаване на часа, така че преди да преминете на следващата стъпка със запазването на часа тук: https://www.consulatebg.eu/book, може да го копирате. Попълненото заявление се разпечатва от гражданите на хартиен носител преди да преминат към запазване на часа, тъй като ако се затвори страницата, няма как това да се случи впоследствие. Когато изберете деня и часа, трябва да посочите и имейл адрес, на който след това получавате писмо с линк за потвърждение. Когато натиснете на него, се отваря страницата с потвърдения час, като е добре също да я разпечатите или поне да й направите снимка с телефона. 

Заявлението се представя лично в Консулската служба на Посолството в Мадрид в часа, който е предварително записан в същия сайт. Тогава служителите в Консулската служба преглеждат и сравняват предоставената информацията, снемат биометрични данни (снимка, подпис и пръстови отпечатъци) и приемат заплащането на услугата съобразно утвърдените тарифи за нови БДС единствено с дебитна или кредитна карта. За издадените документи гражданинът се информира отново от горепосочената интернет страница тук: https://www.consulatebg.eu/status.

Ето и подробности за запазването на часа, стъпка по стъпка:

За да запазите дата и час за подаване на заявление за български лични документи (БЛД), моля, спазвайте следните стъпки :

 • Посетете https://consulatebg.eu;
 • Попълнете правилно Електронното заявление за БЛД;
 • Проверете текста и се уверете, че сте попълнили всички необходими полета;
 • Натиснете бутона “Попълних вярно заявлението. Генерирай баркод и UIN“;
 • Натиснете символа за принтиране, разположен в горния десен ъгъл над заявлението;

ВАЖНО! Ако нямате принтер: Натиснете символа за принтиране. Отваря се прозорец, в който най-горе в ляво изберете „Microsoft Print to PDF, след което натиснете Print.

Отваря се следващ прозорец. В него дайте име на файла и го запазете, където желаете (на флаш памет или в компютъра). Така ще можете да го разпечатате на друго устройство, свързано с принтер.

След това изберете опцията „Онлайн запис за БДС” и спазвайте следните стъпки:

 • В полето „Консулска служба”, от падащото меню, изберете „Испания, Мадрид“;
 • Попълнете Вашите данни в съответните полета. От Вашето електронно заявление впишете генерирания UIN номер;
 • В календара проверете наличните свободни часове и изберете удобен за Вас ден и час  (свободните часове са маркирани в зелено);
 • Натиснете бутон „Запазване на дата и час за подаване на документи“;
 • На електронния адрес, който сте посочили при регистрацията си, ще получите и-мейл от  reservations@bgvisa.eu, чрез който трябва да потвърдите запазения час, като натиснете върху линка;

След като изпълните описаната по-горе процедура, моля, заповядайте в запазения ден и час с принтираното заявление и прилежащите към него документи, за да ги подадете лично. Информацията, относно необходимите документи, които трябва да представите, ще откриете, като натиснете бутон „НАЧАЛО“.

В случай че по някаква причина заявлението не е разпечатано при запазването на час, може да изтеглите бланка, която да попълните на ръка. Образец ще намерите в раздел „БЛАНКИ И ФОРМУЛЯРИ“. Това се отнася и за желаещите да получат временен паспорт.

ВАЖНО! Имайте предвид, че системата не позволява анулиране на датата и часа. Нов час ще можете да запишете едва след като първоначално запазената от вас дата премине.

Вижте тук подробности за обслужването в Консулствата след възстановяване на дейността им.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Niki 13/08/2020

  Здравейте, може ли някой да ми каже как се запазва час за издаване на пълномощно?


 2. Стела 24/09/2020

  Само по телефона може да запазите час за пълномощно. Както пише в друга статия на "Нова дума" - На телефонен номер: 91 345 5761 в часовете от 09.00 – 17.00 , от понеделник до петък, се приемат обаждания за консулска информация и записване на часове за временни паспорти, заверка на пълномощни, декларации, регистрация на новородени, смъртни случаи, граждански бракове, сключени пред испанските власти, българско гражданство, сертификати и др.


 3. Боги 22/06/2021

  Как мога да проверя във кои ден и час ми беше резервацията ако случайно забравя, както моят случай?


 4. Petar Petrov 22/07/2021

  Здравейте, някой знае ли как се запазва час за получаване на лична карта?

 5. Petar Petrov, по-ясно предоставена информация как да запазите час за смяна на личната карта от тая статия няма къде да намериш. Следвай стъпките и е много лесно. "Попълването по електронен път на заявлението става тук: https://www.consulatebg.eu/apply. При правилно попълване, се генерира уникален QR-код, който е част от документа. Уникалният код (наречен UNI-код) ще ви трябва и за запзаване на часа, така че преди да преминете на следващата стъпка със запазването на часа тук: https://www.consulatebg.eu/book"

 6. Моника Илиева ,наистина по добре описано не е възможно само дето не получаваш потвърждение нито 24 нито 48 ни 72 часа.Мисия невъзможна!!!!!!

 7. Моника Иванова ,наистина по добре описано не е възможно само дето не получаваш потвърждение нито 24 нито 48 ни 72 часа.Мисия невъзможна!!!!!!


 8. НОВА ДУМА 22/03/2023

  Г-н Василев, има електронни пощи, при които линкът за потвърждение пристига в СПАМ или пък изобщо не идва. Затова следва да се обърнете към посолството и да обясните, че сте запазил конкретен ден и час, но нямате потвърждението. Оттам ще Ви посъветват как да постъпите. Поздрави!