Нова дума

Представяне на испанското издание на книгата „Естествен роман“ на Георги Господинов в Мадрид

zoom Представяне на испанското издание на книгата „Естествен роман“ на Георги Господинов в Мадрид

9 януари 2020

Новото испанско издание на книгата „Естествен роман“ на писателя Георги Господинов беше представено на 19 декември 2019 г. в Мадрид. Това е втората книга на писателя, която се публикува в Испания, след като миналата година на книжния пазар излезе „Физика на тъгата”, приета подчертано положително от испанската критика и читатели.

Вълнуващата среща с един от най-обичаните, издавани, награждавани и превеждани съвременни български писатели се състоя в книжарница „Типос Инфамес” в центъра на испанката столица. Събитието беше организирано съвместно от Посолството на Република България и испанското издателство „Фулхенсио Пиментел”. Проектът беше осъществен по линия на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 г., а книгата беше представена лично от Георги Господинов и от аржентинския писател Патрисио Прон. Преводач на срещата беше Мария Вутова, на която дължим превода на испански език и на двете творби на автора, публикувани от издателство „Фулхенсио Пиментел”. Сред публиката присъстваха журналисти, преводачи и представители на широката испанска общественост.

Увлекателно, както винаги, и с много чувство за хумор, Георги Господинов разказа на гостите за историческия, социален и литературен контекст, в който е написал книгата, определяйки 90-е години на миналия век като едновременно прекрасно и ужасно десетилетие. Авторът изтъкна антимонументалния характер на творбата и това, че в нея се засягат теми, които обикновено не са обект на изследване в романите. Някои от появяващите се в произведението символи впоследствие залягат трайно в творчеството му, като мухата например – оригинален израз на незабележимото, баналното, нетрайното, както и на стремежа на автора към проглеждане в човека от една различна перспектива, изваждайки го от комфорта на неговия антропоцентризъм. Той сподели за стремежа си през призмата на личната история на литературния герой да разкаже историята на цялото това десетилетие на несвършващ преход в България – история на буквални и метафорични разпади, но и на търсене на нови начала.

Георги Господинов отдели внимание и на други въпроси като свободата, носталгията по способността да бъдем „наивни по един хубав начин”, фрагментирането на света и текста, кризата на езика, с който разказваме себе си, „жуженето и мултиплицирането на думите”, безкрайното говорене, така характерно за днешния ден и социалните мрежи, но предусетено още в онзи момент, отделянето на думите от смисъла и от нещата, с които винаги са били свързани.

В края на срещата на гостите беше предложена чаша българско вино. Посланик Иван Кондов поздрави Георги Господинов, Патрисио Прон и издателите, а присъстващите успяха да зададат множество въпроси към автора, както и да получат автограф от него.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: